SiolNET. Avtomoto Novice
2,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V senci koronavirusa so močno znižali omejitev hitrosti

2,13

termometer

Dars omejitev avtocesta
Nizozemci lahko po avtocesti vozijo le še s hitrostjo do 100 kilometrov na uro. Le na določenih odsekih in še to v nočnem času, je dovoljeno voziti s hitrostjo do 130 kilometrov na uro. Foto: Gregor Pavšič

Včeraj je na Nizozemskem začela veljati splošna omejitev hitrosti 100 kilometrov na uro. Vlada se želi s tem ukrepom bojevati proti visokemu deležu dušikovih oksidov v ozračju, ukrep pa med nizozemskimi vozniki ni deležen odobravanja.

 

Medtem ko Evropa pripravlja nujne ukrepe za zajezitev širitve okužb s koronavirusom, so Nizozemci v prakso sprejeli novo splošno omejitev na avtocestah. Tam lahko zdaj na večini odsekov vozijo le še s hitrostjo do 100 kilometrov na uro.

Veliko voznikov nižje omejitve ne podpira

V nočnih urah bodo vozniki na določenih odsekih pospešili do 130 kilometrov na uro. Tako stroge omejitve imajo v Evropi le še na Norveškem in Cipru.

Nizozemski mediji poročajo, da skoraj polovica voznikov ne podpira tako nizke omejitve hitrosti. Nekateri so celo izjavili, da so pripravljeni sprejeti globe za prehitro vožnjo.

Razlog za znižanje omejitev je bitka nizozemske vlade z velikim deležem dušikovih oksidov v ozračju. To za nekajkrat presega povprečje v Evropski uniji.

Popravili so štiri tisoč prometnih znakov

Ob prehodu na novo omejitev hitrosti so morali ob avtocestah zamenjati ali prelepiti okrog štiri tisoč prometnih znakov. Nekateri odseki so omejitev 100 kilometrov na uro imeli že prej. Celoten prehod na nižjo omejitev bo Nizozemce stal okrog 19 milijonov evrov, poročajo nizozemski mediji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin