Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2024,
15.10

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

Natisni članek

Nemčija Kitajska električni avtomobili BYD

Sreda, 28. 2. 2024, 15.10

1 mesec, 4 tedne

V Nemčijo prispelo na tisoče vozil kitajskega velikana #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50
Nemčija, BYD | Avtomobile je v Nemčijo pripeljala ladja BYD Explorer No.1, prva izmed osmih ladij, ki jih je podjetje naročilo za širitev izvoza na evropski trg. | Foto Guliverimage

Avtomobile je v Nemčijo pripeljala ladja BYD Explorer No.1, prva izmed osmih ladij, ki jih je podjetje naročilo za širitev izvoza na evropski trg.

Foto: Guliverimage

V ponedeljek so v nemškem pristanišču Bremerhaven raztovorili okoli tri tisoč avtomobilov kitajskega velikana BYD, s čimer je največji proizvajalec električnih avtomobilov na svetu vstopil na evropski trg, poroča France 24.

Pošiljko je pripeljala ladja BYD Explorer No.1, prva izmed osmih ladij, ki jih je podjetje naročilo za širitev izvoza na evropski trg. 

Prihod ladje bi po poročanju portala lahko predstavljal težavo za že uveljavljene evropske avtomobilske velikane, ki so pri prehodu z motorjev z notranjim izgorevanjem na baterije zaostali za tekmeci. 

Januarja letos so v BYD napovedali, da na Madžarskem načrtujejo vzpostavitev tovarne vozil, ki bo začela delovati čez tri leta. 

Postali vodilni proizvajalci električnih vozil na svetu

V začetku letošnjega leta je kitajsko podjetje BYD pridobilo naziv vodilnega proizvajalca električnih vozil na svetu, s čimer so prehiteli ameriško družbo Tesla. V zadnjih štirih mesecih lanskega leta so v BYD namreč prodali 526.409 električnih avtomobilov, medtem ko jih je Tesla, ki jo vodi milijarder Elon Musk, v enakem obdobju svojim kupcem dobavila 484.507.

K temu je pripomoglo dejstvo, da so električna vozila kitajske družbe cenejša, saj se njeni avtomobili v povprečju prodajajo za manj kot 30 tisoč dolarjev (27 tisoč evrov), medtem ko se cena Teslinih vozil giblje nad 40 tisoč dolarjev (36 tisoč evrov), je navedbe finančne revije Barron's v začetku leta povzela francoska tiskovna agencija AFP. 

Kitajska je lani postala tudi največja izvoznica avtomobilov, k čemur je veliko pripomogel kitajski proizvajalec električnih vozil BYD. Prehiteli so Japonsko, ki je lani izvozila 4,42 milijona avtomobilov, medtem ko so jih Kitajci za skoraj pol milijona več, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V začetku letošnjega leta je kitajsko podjetje BYD pridobilo naziv vodilnega proizvajalca električnih vozil na svetu. | Foto: Guliverimage V začetku letošnjega leta je kitajsko podjetje BYD pridobilo naziv vodilnega proizvajalca električnih vozil na svetu. Foto: Guliverimage

BYD seal U
Avtomoto Pokazali notranjost, cene še ne: izziv iz Kitajske za Evropo #foto
BYD seal U
Avtomoto Po meri Evropejcev? Novost iz Kitajske, znani so podatki in cene.
BYD ladja explorer no.1
Avtomoto Prva plovba proti Evropi: BYD ima že lastno ladjo #foto
Ne spreglejte