Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2017,
10.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

5

Natisni članek

Fiat Kragujevac Srbija

Sreda, 12. 7. 2017, 10.42

6 let, 6 mesecev

V Fiatovi tovarni v Kragujevcu nadaljujejo stavko, posredovala nova srbska premierka

V Kragujevcu vre: srbski delavci od Fiata zahtevajo 100 evrov višje plače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

5

Fiat Chrysler tovarna v Kragujevcu | Foto Reuters

Foto: Reuters

To kar so si izborili Slovaki, želijo tudi Srbi. V srbski tovarni koncerna Fiat Chrysler v Kragujevcu, kjer za ves svet proizvajajo model fiat 500L, že 15. dan od 27. junija dalje delavci stavkajo s ciljem zvišanja plač, zaradi česar proizvodnja v nekdanji tovarni avtomobilov Zastava stoji. Zdaj je v dogajanje posegla tudi nova srbska premierka Ana Brnabić.

Delavci odločno: 316 evrov na mesec ni dovolj

Fiat Chrysler tovarna v Kragujevcu | Foto: Reuters Foto: Reuters Nekaj več kot 2000 delavcev kragujevške tovarne zahteva dvig povprečne plače z okoli 38.000 dinarjev (približno 316 evrov) na 50.000 dinarjev (okoli 416 evrov), reorganizacijo, kritje določenih prevoznih stroškov in izplačilo dodatkov. Zahteve so vmes celo že zaostrili, saj so najprej zahtevali dvig povprečne plače na 45.500 dinarjev.

Večinski italijanski lastniki tovarne - Fiat Chrysler ima v njej 67-odstotni delež, srbska država pa 33-odstotnega - medtem po poročanju tujih tiskovnih agencij zahtevajo prekinitev stavke kot pogoj za začetek pogajanj s predstavniki zaposlenih o njihovih zahtevah.

Prva vožnja prenovljenega modela, ki ga izdelujejo v Kragujevcu: Fiat 500L – italijanski družinski ponos iz Srbije #foto

Leta 2012 je zagon proizvodnje fiata 500L v popolnoma prenovljeni tovarni v Kragujevcu z velikim besedami in obljubami odprl prvi mož koncerna Fiat Chrysler, za mnoge eden najbolj kontroverzni avtomobilski menedžer Sergio Marchionne. | Foto: Reuters Leta 2012 je zagon proizvodnje fiata 500L v popolnoma prenovljeni tovarni v Kragujevcu z velikim besedami in obljubami odprl prvi mož koncerna Fiat Chrysler, za mnoge eden najbolj kontroverzni avtomobilski menedžer Sergio Marchionne. Foto: Reuters

Ta tovarna je največji izvoznik v Srbiji, Brnabićeva ostra, a delavcem obljublja takojšnja pogajanja

"Ne smemo izgubiti več niti minute," stavkajoče delavce opozarja nova srbska premierka Ana Brnabić, ki se zaveda, da bi lahko koncern Fiat Chrysler zaradi izgube dobička predčasno zapustil Srbijo. Pogodba o skupnem podjetju z državo sicer poteče leta 2018. | Foto: STA , "Ne smemo izgubiti več niti minute," stavkajoče delavce opozarja nova srbska premierka Ana Brnabić, ki se zaveda, da bi lahko koncern Fiat Chrysler zaradi izgube dobička predčasno zapustil Srbijo. Pogodba o skupnem podjetju z državo sicer poteče leta 2018. Foto: STA , Ker je Fiatova tovarna v Kragujevcu daleč največji srbski izvoznik, lani je tako izvoz iz nje vrednostno dosegel okoli 930 milijonov evrov, je v dogajanje prejšnji konec tedna posegla tudi nova srbska premierka Brnabićeva.

Stavkajočim je sporočila, da zaradi stavke izgubljajo vsi, delavci, tovarna, dobavitelji in nacionalno gospodarstvo. "Ne smemo izgubiti več niti minute," je bila jasna.

Predstavnikom delavcev je zagotovila, da bo vlada v primeru prekinitve stavke takoj organizirala pogovore o novi kolektivni pogodbi med zaposlenimi in predstavniki vodstva koncerna Fiat Chrysler, na katerih bosta prisotna tudi sama in gospodarski minister Goran Knežević.

Spomnila je tudi, da se Fiat Chrysler nikjer na svetu ne pogaja z delavci, dokler ti stavkajo. Da bi pomagal delavcem pri njihovem nadaljnjem ravnanju, bo iz Italije danes v Kragujevac prišel tudi predstavnik največjega italijanskega sindikata kovinske industrije FIOM-CGIL.

Zaradi stavke je proizvodnja vozil fiat 500L ustavljena. Do zdaj je izpad glede na načrtovano proizvodnjo že 4000 avtomobilov. | Foto: Reuters Zaradi stavke je proizvodnja vozil fiat 500L ustavljena. Do zdaj je izpad glede na načrtovano proizvodnjo že 4000 avtomobilov. Foto: Reuters

Italijani v srbsko tovarno vložili 1,3 milijarde evrov. Se bodo naslednje leto res umaknili?

Fiat je nekdanjo tovarno avtomobilov Zastava prevzel leta 2008. Skupaj z državo je v njeno posodobitev vložil okoli 1,3 milijarde evrov, a kljub temu se je proizvodnja v obratu v zadnjih letih zmanjševala. Njeno najuspešnejše leto je bilo doslej 2013, ko je izvozila za 1,53 milijarde evrov avtomobilov, lani pa je vrednost izvoza padla pod eno milijardo evrov. Zaradi tega se je v medijih ugibalo, da bi lahko Fiat Chrysler predčasno zapustil Srbijo. Pogodba o skupnem podjetju z državo sicer poteče leta 2018.

Ne spreglejte