Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
26. 6. 2017,
7.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,78

14

Natisni članek

Volkswagen Slovaška

Ponedeljek, 26. 6. 2017, 7.31

6 let, 6 mesecev

Zaposlenim bodo do novembra 2018 plačo povišali za 14,1 odstotka

Zakaj Slovaki v tovarni Volkswagna že več dni stavkajo in kaj to pomeni za njihovo industrijo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,78

14

Slovaška, ki bo imela kmalu štiri velike avtomobilske tovarne in na število prebivalcev izdela največ avtomobilov na svetu, se je soočila s prvo veliko stavko zaposlenih. Uprli so se v Volkswagnovi tovarni, kjer so zaposleni dosegli dogovor o 14,1-odstotni povišici plač. Povprečna plača v tovarni je 1.800 evrov, na Slovaškem 980 evrov.

Volkswagnova tovarna na Slovaškem je danes specializirana predvsem za večje športne terence nemškega koncerna. V njej izdelujejo volkswagen touarega, audija Q7, ob tem pa še osnovne karoserije za porscheja cayenna in bentleya bentaygo.  | Foto: Volkswagen Volkswagnova tovarna na Slovaškem je danes specializirana predvsem za večje športne terence nemškega koncerna. V njej izdelujejo volkswagen touarega, audija Q7, ob tem pa še osnovne karoserije za porscheja cayenna in bentleya bentaygo. Foto: Volkswagen

Včeraj so predstavniki Volkswagna in sindikat zaposlenih v tovarni v Bratislavi, ki ga vodi Zoroslav Smolinsky, vendarle dosegli dogovor. Volkswagen je privoli, da bo plače zaposlenim povečal za 14,1 odstotka. To bodo storili postopno do novembra prihodnje leto. Poleg tega bodo zaposleni dobili še enkratni bonus v višini 500 evrov, pripadel pa jim bo tudi dodatni prosti dan. Vodstvo tovarne sporoča, da je povprečna plača (brez plač vodilnih kadrov) 1.800 evrov, povprečna plača na Slovaškem pa znaša 980 evrov.

Stavkalo več kot dve tretjini zaposlenih

Zaposleni v Volkswagnovi tovarni na Slovaškem so stavko začeli že prejšnji teden v torek, šele včeraj pa so dosegli končni dogovor. Stavki se je pridružilo okrog 70 odstotkov od skupno 12.300 zaposlenih v tovarni.

Delavci so sprva zahtevali povišico plač v dveh letih za skupno 16 odstotkov, vodstvo tovarne pa jim je sprva ponujalo le devetodstotno povišico v dveh letih in dodatke. Sindikat zaposlenih je prav tako zahteval boljše delovne pogoje in daljše premore za kosilo.

Slovaški premier: Za isto delo morajo biti delavci plačani enako kot na zahodu

Slovaški premier Robert Fico je podprl stavko zaposlenih. Meni namreč, da bi morali za enako delo biti zaposleni v njihovi tovarni plačani enako kot v Volkswagnovih tovarnah v zahodni Evropi. Vodstvo tovarne je ob stavki in zahtevanih povišicah izrazilo bojazen, da bi lahko to zamajalo temelje konkurenčnosti tovarne v Volkswagnovem koncernu. Prav tako so izpostavili višino povprečne plače v tovarne, ki predstavlja dvojno povprečno slovaško plačo.

Začetki današnje Volkswagnove tovarne v Bratislavi segajo v leto 1971, ko so na Češkoslovaškem ustanovili družbo BAZ (Bratislavske Automobilove Zavody). Tovarna je bila zadolžena za proizvodnjo avtomobilov znamke Škoda. Povezali so se tudi s Tatro in izdelovali vojaška vozila, poleg tega pa tudi Škodine modele kot sta bila garde in rapid. Leta 1991 je Volkswagen kupil 80 odstotkov lastništva v BAZ. Nadaljevali so s proizvodnjo škod in vpeljali tudi ostale avtomobile nemškega koncerna, prvega med njimi volkswagen passata. Leta 1998 je postal Volkswagen polni lastnik družbe in jo je tudi preimenoval v Volkswagen Slovakia.

Volkswagen je lani na Slovaškem izdelal 388 tisoč avtomobilov. V tovarni izdelujejo volkswagen touarega in audija Q7, prav tako pa tudi osnovne karoserije za porscheja cayenna in bentleya bentaygo. Tovarna skrbi tudi za proizvodnjo mestnih malčkov volkswagen upa, škode citiga in seata mii.

Volkswagen tovarna Slovaška | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Lahko stavka pripelje do podobnih zahtev v drugih slovaških avtomobilskih tovarnah?

To je bila prva stavka v večji tovarni na Slovaškem po letu 1989, ki bi imela lahko tudi pomemben vpliv na ves slovaški avtomobilski sektor. Slovaki izdelajo več kot milijon avtomobilov na leto, kar je glede na število prebivalcev največ med vsemi državami na svetu. Poleg Volkswagna imajo tovarne na Slovaškem še Kia, koncern PSA Peugeot Citroen, tovarno pa gradi tudi družba Jaguar Land Rover.

Slovaška gospodarska rast se giblje med tremi in štirimi odstotki

Dvanajst dni neprekinjene stavke v Volkswagnovi tovarni bi lahko gospodarsko rast znižalo za 0,1 odstotka, je menilo slovaško finančno ministrstvo. Slovaška gospodarska rast bo letos predvidoma 3,3-odstotna, v prihodnjih letih pa bi morala po njihovih predvidevanjih preseči štiri odstotke.

Ne spreglejte