Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
16.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ford Z družino na poti

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 16.36

8 let

V avtomobilu gredo otrokom najbolj na živce pojoči starši

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vozniki kot stresni faktor v avtomobilu precej pogosto navajajo otroke. Pri Fordu pa so tokrat raziskovali, kaj na družinskih poteh stres povzroča otrokom. Pojoči starši niso zaželeni sopotniki.

Otroci so odkriti: dragi straši, ne vrtajte si po nosu in ne zmerjajte preostalih udeležencev v prometu …

Ford je torej tokrat pod drobnogled vzel težave mlajših potnikov na skupnih družinskih poteh v avtomobilu. V njihovi raziskavi so otroci kot najpogostejši vzrok slabe volje v avtomobilu navedli poslušanje pojočih staršev. Zmoti pa jih tudi, kadar si oče ali mama za volanom vrtata po nosu ali z neprimernimi besedami obračunavata s preostalimi udeleženci v prometu.

Ne gre torej pozabiti, da, preden boste naslednjič na semaforju, parkirišču, ozki ulici … izgubili živce in začeli preklinjati za volanom, vaše neprimerno obnašanje v stres spravlja najmlajše potnike, da o zgledu niti ne izgubljamo besed.

Naš nasvet: naučite jih uživati v vožnji, izkoristite okolico, govorite in razmišljajte z njimi

Ne gre pozabiti, da je čas, ki ga družina preživi v avtomobilih, lahko tudi kakovosten, to smo recimo na Avtomotu že raziskovali in dokazali v družinski delavnici, da družina lahko brez stresa potuje tudi brez nujne uporabe na primer zabavne elektronike.

Naš nasvet za lepe družinske avtomobilske poti: ne dajajte otrokom DVD-predvajalnikov in igralnih konzol, z njimi se med vožnjo pogovarjajte! Glejte skupaj na cesto, berite prometne znake, razlagajte jim, kako poteka promet, opazujte okolico, naj vam pripovedujejo o vsem, kar vidijo, igrajte se miselne igre. Vse skupaj dokazno pomaga, celo pri nadležni slabosti.

Čeprav sodobni družinski avtomobili že ponujajo veliko načinov animacije pa Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa odkrito priznava: "Fordovi avtomobili so opremljeni s številnimi dovršenimi tehnologijami in funkcijami, a na žalost ne uspejo izboljšati pevskih sposobnosti staršev s pomanjkanjem posluha."

Bolje vozi oče, najbolje v Italiji. Mame so bile kot voznice najbolje ocenjene med otroci na Otoku

Med vsemi otroci, ki so sodelovali v tej Fordovi raziskavi, jih je kar 66 odstotkov odgovorilo, da jim gredo straši v avtomobilu na živce. Straši seveda na različne načine želijo umiriti napetosti v vozilu, med najpogostejšimi pa so ponujanje prigrizkov in predvsem rešitev, ki jih ponujajo izdelki zabavne elektronike.

Tako glede na anketo 26 odstotkov staršev zdolgočasenim otrokom v avtomobilu prepusti svoj pametni telefon, 20 odstotkov pa jim predvaja film ali druge posnetke na prenosnih napravah. Britanski starši najpogosteje ponudijo prigrizke (29 odstotkov). Najbolj potrpežljivi in uvidevni pa so očitno nemški otroci, saj jih je 38 odstotkov odgovorilo, da staršem za njihovo umiritev ali lepše vedenje ni treba storiti nič.

Fantje in dekleta so kot boljšega voznika v 61 odstotkih izpostavili očeta. Očetje so v očeh svojih otrok najboljši vozniki v Italiji (67 odstotkov glasov), mame pa so bile kot voznice ocenjene v Veliki Britaniji, kjer jim je status boljšega voznika namenilo 45 odstotkov otrok.

Ne spreglejte