Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
18. 10. 2016,
6.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

1

Natisni članek

Ladja U.S. Navy ameriška mornarica

Torek, 18. 10. 2016, 6.21

6 let, 6 mesecev

Ameriška mornarica širi superfloto za strah in trepet oceanov

USS Zumwalt: Američani dobili svoj največji rušilec. Bo deloval?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

1

USS Zumwalt | Foto U.S. Navy photo

Foto: U.S. Navy photo

Ameriška mornarica je v operativno uporabo dobila svoj najsodobnejši in največji rušilec vseh časov. USS Zumwalt (DDG 1000) so v uporabo predali v oporišču North Locust Point v Baltimoru. Gre za bojno ladjo nove generacije, ki med valove kljub svojim dobrim 180 metrom dolžine prinaša oblikovanje po doktrini "stealth", nevidne tehnologije in najsodobnejšo raketno oborožitev s poudarkom na vertikalni izstrelitvi bojnih konic.

Ta največji rušilec v zgodovini ameriške mornarice ima kot ključno oborožitev na voljo 80 celic za vertikalno izstrelitev različnih raket oziroma bojnih glav. Na krovu so na primer tudi širši javnosti bolj znane in razvpite rakete BGM-109 tomahawk, ki so uničevale cilje tudi na bojnih žariščih nekdanje Jugoslavije. Zumwalt je dovolj oborožen, da lahko poleg običajnih nalog zračne obrambe, lova na podmornice in boja na gladini izvaja tudi taktične naloge podpore kopenskim silam. V ta namen ima raketni sistem dolgega dosega LRLAP (Long range land attack projectile).  | Foto: U.S. Navy photo Ta največji rušilec v zgodovini ameriške mornarice ima kot ključno oborožitev na voljo 80 celic za vertikalno izstrelitev različnih raket oziroma bojnih glav. Na krovu so na primer tudi širši javnosti bolj znane in razvpite rakete BGM-109 tomahawk, ki so uničevale cilje tudi na bojnih žariščih nekdanje Jugoslavije. Zumwalt je dovolj oborožen, da lahko poleg običajnih nalog zračne obrambe, lova na podmornice in boja na gladini izvaja tudi taktične naloge podpore kopenskim silam. V ta namen ima raketni sistem dolgega dosega LRLAP (Long range land attack projectile). Foto: U.S. Navy photo Energije dovolj, da bi lahko poganjal manjše mesto

Konstruktorji so ta rušilec opremili tudi s pravo tovarno energije, saj so sodobni oborožitveni sistemi, ki za uničevanje uporabljajo različne energijske udare, veliki porabniki. Poleg tega mora imeti bojna ladja dovolj moči za hitre in učinkovite manevre sodobnega pomorskega bojevanja.

Zumwalt je tako zmožen generirati kar 78 megavatov moči, kar je primerljivo z letalonosilko na jedrski pogon oz. zadostuje za potrebe manjšega mesta. Za pogon oziroma proizvodnjo električne energije skrbita dve 35,4-megavatni plinski turbini Rolls-Royce MT30, ki poganjata generatorje. Za dodatnih 3,8 megavata moči poskrbita turbinska generatorja Rolls-Royce RR4500.

V službo domovine z grenkim priokusom okvare 

Tudi najnovejši rušilec je že naletel na kritike, ki zaradi vse pogostejših okvar dvomijo o upravičenosti milijardnih investicij v novo bojno floto.

Poročali smo že, da je ameriška mornarica za "floto prihodnosti" porabila milijarde dolarjev, a se nove ladje te pomorske sile nenehno kvarijo, zato so v Pentagonu že odredili revizijo. Zadnja se je na poti proti Singapurju pokvarila ladja USS Coronado. Iz mornarice so sporočili, da je kriva "velika inženirska napaka", več podrobnosti pa naj bi bilo znanih po pregledu ladje, ki se je vrnila v svoje oporišče v Pearl Harborju na Havajih. 

Težave pred uradnim začetkom v službi domovine je že imel tudi rušilec USS Zumwalt (DDG 1000). Kmalu po izplutju iz mornariškega oporišča Naval Station Norfolk v Virginiji je obstal zaradi inženirske napake.

Posadka je odkrila, da morska voda vdira v pomožni sistem mazanja gredi pogona. Ladja naj bi po poročilu mornarice - ta trdi, da so tovrstne okvare del testnega procesa kompleksne tehnologije - utrpela neznatno škodo, a se je kljub temu morala vrniti v oporišče na popravilo.

Rušilec razreda Zumwalt na morju doseže 33,5 vozla največje hitrosti (62 km/h). Gre za 182,9 metra dolgo in 24,6 metra široko ladjo, ki ima 14.564 ton izpodriva. | Foto: U.S. Navy photo Rušilec razreda Zumwalt na morju doseže 33,5 vozla največje hitrosti (62 km/h). Gre za 182,9 metra dolgo in 24,6 metra široko ladjo, ki ima 14.564 ton izpodriva. Foto: U.S. Navy photo

Zumwalt se je zdaj najprej odpravil v domače oporišče v San Diego, kjer bodo nanj namestili dodatne oborožitvene sisteme in opravili sklepno testiranje oborožitve pred vstopom v bojne misije. | Foto: U.S. Navy photo Zumwalt se je zdaj najprej odpravil v domače oporišče v San Diego, kjer bodo nanj namestili dodatne oborožitvene sisteme in opravili sklepno testiranje oborožitve pred vstopom v bojne misije. Foto: U.S. Navy photo

Paluba je dovolj velika tudi za učinkovito zračno podporo, saj sta na ladij lahko vseskozi dva helikopterja SH-60 morski jasterb, prostora pa je dovolj tudi za operacije hibrida med letalom in helikopterjem MV-22. | Foto: U.S. Navy photo Paluba je dovolj velika tudi za učinkovito zračno podporo, saj sta na ladij lahko vseskozi dva helikopterja SH-60 morski jasterb, prostora pa je dovolj tudi za operacije hibrida med letalom in helikopterjem MV-22. Foto: U.S. Navy photo

 

Ne spreglejte