SiolNET. Avtomoto Novice
2,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Volkswagen passat

Uradno: kljub 1. mestu velika sprememba za VW passat #foto

2,09

termometer

Volkswagen passat | Volkswagen passat - z novo generacijo se poslavlja limuzinska izvedba. | Foto: Volkswagen
Volkswagen passat - z novo generacijo se poslavlja limuzinska izvedba. Foto: Volkswagen

Volkswagen bo novo generacijo passata ponujal le še kot karavan, limuzinske izvedbe ne bodo več izdelovali.

Volkswagen bo v naslednjih mesecih razkril novo generacijo passata, ki ga bodo začeli prodajati in strankam dobavljati septembra. Predsednik Volkswagna Thomas Schäfer je za Autonews Europe potrdil, da bo novi passat na voljo le še kot karavan. Čeprav je bil najbolje prodajani avtomobil v segmentu, se limuzinska izvedba poslavlja.

Volkswagen je lani v Evropi skupno prodal okrog 66 tisoč passatov.
 | Foto: Volkswagen Volkswagen je lani v Evropi skupno prodal okrog 66 tisoč passatov. Foto: Volkswagen

Passata bodo izdelovali Slovaki

Sprememba je tudi lokacija proizvodnje. Passata bodo namesto v nemškem Emdnu izdelovali v Bratislavi na Slovaškem. V to tovarno bodo iz češkega Kvasinyja preselili tudi proizvodnjo sestrskega modela škoda superb. Ta bo za razliko od passata še naprej na voljo kot karavan in kot kombilimuzina. Superb je bil do zdaj za passatom drugi najuspešnejši model tega segmenta v Evropi.

V ponudbi Volkswagna bo še naprej ostal limuzinski arteon (enako tudi izvedba shooting brake), Nemci pa bodo kmalu razkrili tudi električno limuzino ID.7.

Že v prvi generaciji je bil tudi limuzina

Volkswagen je začel passata izdelovati leta 1973. Prvo generacijo si je passat tehnično delil z audijem 80, že takoj pa so ga ponujali kot limuzino - resda nekoliko drugače oblikovano kot v poznejših desetletjih - in tudi kot kombilimuzino. Ta izvedba se je iz passata poslovila s tretjo generacijo leta 1988. V drugi generaciji so passata kot limuzino v Evropi prodajali pod imenom santana in šele s tretjo generacijo so ga po vseh celinah združili pod imenom passat. Leta 2008 je Volkswagen ponudil tudi kupejevsko izvedbo s passatom CC, leta 2010 pa tudi terensko navdahnjeno različico passat alltrack.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin