Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
4. 11. 2022,
18.12

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Natisni članek

električni avtomobili Ceer Savdska Arabija

Petek, 4. 11. 2022, 18.12

1 leto, 5 mesecev

Savdska avtomobilska znamka Ceer

Uradno: savdski naftni šejki z lastno avtomobilsko znamko

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Mohammed bin Salman | Savdski princ Mohammed bin Salman je potrdil avtomobilsko znamko Ceer. | Foto Reuters

Savdski princ Mohammed bin Salman je potrdil avtomobilsko znamko Ceer.

Foto: Reuters

Mogotci iz Savdske Arabije so napovedali ustanovitev lastne električne avtomobilske znamke, ki se bo imenovala Ceer. Avtomobile bo izdeloval proizvajalec iPhonov.

Prav nič nenavadnega ni, da države z močno odvisnostjo od denarja fosilnih goriv veliko vlagajo v električno mobilnost. Tako zgodbo že več let poznamo na Norveškem, ki je tudi zaradi visoke obdavčitve klasičnih avtomobilov v Evropi daleč pred vsemi glede na tržni delež električnih avtomobilov, podobno usmeritev bodo zdaj izbrali tudi v Savdski Arabiji.

Naftne šejke močno mika elektrika

Savdijci so bili v preteklosti že med interesenti po nakupu Tesle (ob napovedanem umiku z borze, ki se ni zgodil), njihove investicijske sklade pa najdemo tudi v lastniški strukturi novega ameriškega proizvajalca Lucid Motors.

Ti bodo v puščavi gradili tudi svojo tovarno. Toda zgolj posredna vloga Savdijcem več ne zadošča, zato so zdaj uradno potrdili svojo lastno avtomobilsko znamko.

Princ Mohamed bin Salman je s premierjem in predsednikom sklada za državne investicije napovedal ustanovitev znamke Ceer. Ta je zanje ena izmed potez pri razpršitvi gospodarstva in tudi pri znižanju državnih okoljskih izpustov.

Naftna rafinerija v Savdski Arabiji. | Foto: Reuters Naftna rafinerija v Savdski Arabiji. Foto: Reuters

Kratico Ceer sicer poznamo tudi po Agenciji za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer). To je neprofitna organizacija, v kateri evropski nacionalni energetski regulatorji prostovoljno sodelujejo, da bi zaščitili interese potrošnikov in olajšali oblikovanje enotnega, konkurenčnega in trajnostnega notranjega trga za plin in električno energijo v Evropi.

Projekt Savdijcev, Foxconna in BMW-ja

Savdski investicijski sklad je ustanovil skupno podjetje s tajvansko družbo Foxconn, ki bo avtomobile izdelovala. Foxconn je sicer med drugim znan kot proizvajalec iPhonov in številnih elektronskih naprav.

Savdijci in Foxconn so ob tem sklenili licenčni dogovor z nemškim BMW-jem za uporabo njihovih komponent električnih avtomobilov.

Savdijci želijo izvoziti 150 tisoč avtomobilov letno

Podrobnosti glede nove avtomobilske znamke so za zdaj zelo skope. Znano je le, da jih na cestah lahko pričakujemo okrog leta 2025.

Prejšnji mesec so Savdijci prav tako objavili namero, da bi leta 2026 letno izvozili 150 tisoč avtomobilov. Pomemben del teh načrtov je tudi zdaj uradno napovedana lastna znamka.

 

Ne spreglejte