Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
25. 3. 2021,
20.18

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

8

Natisni članek

Ford mondeo Ford

Četrtek, 25. 3. 2021, 20.18

3 leta

Ford mondeo - slovo po 29 letih

Uradno: po 29 letih ukinjajo ta klasični avtomobil

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

8

Ford mondeo hybrid | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Ford bo prihodnje leto končal proizvodnjo mondea, enega od svojih najbolj tradicionalnih modelov. Ključna razloga sta rast priljubljenosti športnih terencev in zaveza prehodu k povsem električni floti vozil v Evropi po letu 2030.

V spominu bo ostal mondeo v različici ST220. Poganjal ga je trilitrski bencinski motor V6 z močjo 226 "konjev". | Foto: Ford V spominu bo ostal mondeo v različici ST220. Poganjal ga je trilitrski bencinski motor V6 z močjo 226 "konjev". Foto: Ford Ford je uradno že potrdil nekatere spremembe v ponudbi svojih modelov za bližnjo prihodnost. Tako se že leta 2022 s cest uradno poslavlja mondeo, nekoč eden od ključnih in najbolj tradicionalnih modelov te znamke. Ford ga je kot svoj prvi globalni avtomobil predstavil leta 1993 in danes po cestah vozijo že mondei pete generacije.

Pred 20 leti so jih prodali še več kot 86 tisoč, lani v resda kriznem letu le še 2.400. Bil je naslednik sierre in skupno so jih do danes prodali okrog pet milijonov.

Ford je prav tako že potrdil, da mondeo v Evropi ne bo dobil naslednika.

Ford tovarna
Avtomoto Drzno kot še nikoli? Ford v Evropi kmalu le še na elektriko.

Delež SUV pri Fordu že 39-odstoten

Mondeo je bil avtomobil klasične šole, ki je nastal še pred iznajdbo športnih terencev in križancev. Na voljo je tako v limuzinski kot karavanski izvedbi, Ford je že elektrificiral tudi njegove pogone.

Toda rast prodaje športnih terencev je neizprosna in pri Fordu so različni SUV lani pomenili že 39 odstotkov vse prodaje. To je bilo osem odstotnih točk več kot leta 2019. Mondeo je tako žrtev splošnih avtomobilskih trendov, a tudi vse širše ponudbe znamke pri lastnih športnih terencih.

Povpraševanje po športnih terencih ne pojenja. Pri Fordu je lani 39 odstotkov kupcev izbralo SUV. Model, kot je kuga, je dobil tudi že priključno hibridno različico PHEV. | Foto: Gašper Pirman Povpraševanje po športnih terencih ne pojenja. Pri Fordu je lani 39 odstotkov kupcev izbralo SUV. Model, kot je kuga, je dobil tudi že priključno hibridno različico PHEV. Foto: Gašper Pirman

Mustang mach-e je Fordov prvi namenski električni avtomobil. | Foto: Ford Mustang mach-e je Fordov prvi namenski električni avtomobil. Foto: Ford Slovo mondea tudi v luči drzne elektrificirane prihodnosti

Taka odločitev ni zares presenetljiva. Ford je nedavno napovedal drzno strategijo svojega poslovanja v Evropi. Do sredine leta 2026 bodo ponujali le še vozila s povsem električnim ali priključno hibridnim pogonom, leta 2030 pa nato le še povsem električne avtomobile.

Medtem ko za zdaj iz uprave Forda še ni uradnih napovedi, kaj se bo dolgoročno zgodilo z modeloma fiesta in focus, je vsaj za zdaj trdna prihodnost modelov kuga, galaxy in S-max. Vsi trije so dobili tudi že hibridne pogone. Ford bo v Evropi kmalu predstavil tudi prvi namenski električni avtomobil mustang mach-E, čez dve leti pa napovedujejo tudi že svoj prvi velikoserijski električni avtomobil.

Pri Fordu bodo za prehod na elektrificirano prihodnost globalno namenili 22 milijard dolarjev, od tega bodo milijardo dolarjev vložili v tovarno v Kölnu. Tam bodo čez dve leti tudi proizvajali svoj prvi velikoserijski električni avtomobil. Ob tem bodo v tovarni v španski Valencii začeli izdelovati 2,5-litrski hibridni motor, ki ga uporabljajo za kugo PHEV in hibridne različice kuge, galaxyja in S-Maxa. V španski tovarni bodo ob tem izdelovali še dvolitrske in 2,3-litrske bencinske motorje ecoboost.
Ne spreglejte