SiolNET. Avtomoto Novice
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uradno: avtomobili v Sloveniji bodo manj obdavčeni

0,13

termometer

avtomobil parkirišče
Foto: Reuters

Vlada je potrdila predlog zakona o davku na motorna vozila. Z njim se bo po izračunih finančnega ministrstva zmanjšala obremenitev kupcev, v povprečju za več kot 65 odstotkov. "To pomeni znižanje davka na avtomobile in motorna kolesa za veliko večino modelov," je povedal finančni minister Andrej Šircelj.

Po zdajšnji ureditvi, ki naj bi veljala do konca leta, je osnova za davek prodajna cena motornega vozila, po novem pa bo za to odločilna okoljska komponenta. Obdavčitev se bo izračunala iz vsote obveznosti glede na izpuste ogljikovega dioksida ter obveznosti glede na emisijski standard euro. Vsaka od obeh obveznosti se bo določila glede na vrsto goriva, ki se uporablja za pogon motornega vozila. Električna vozila ne bodo obdavčena.

Nič več "luksuznega" davka

Predlog ukinja dodatni davek na motorna vozila, ki je bil za vozila s prostornino motorja nad 2,5 litra oz. luksuzna vozila uveden sredi leta 2012. Za vsa vozila bo tako določen enotni davek, s čimer pa se prenavlja tudi lestvica za odmero davka. "Ti avtomobili so bili davčno preobremenjeno blago, za kar ni razloga, ker so vozila normalno blago, ki ga danes uporablja večina ljudi," je na današnji novinarski konferenci poudaril Šircelj.

"Po novem predlogu bo osnovni in najpomembnejši kriterij emisijski standard," je poudaril minister in pojasnil: "Zdaj povprečni davek na vozilo znaša 460 evrov, po novem bo znašal 160 evrov. To pomeni skoraj trikrat manjše davčno breme. Pri vrsti goriva euro 4 je razlika v primerjavi z gorivom euro 6d pri bencinskih avtomobilih v davku 490 evrov, pri dizelskih pa 735 evrov."

Električni avtomobili brez davka

Kot je povedal, ne bodo obdavčeni starodobni avtomobili, avtomobili za šport, intervencijska vozila, avtomobili za velike družine s tremi ali več otroki pri nakupu enkrat v treh letih ter vozila, s katerimi se vozijo invalidi. Za vlaganje napovedi za odmero davka ter uveljavljanje oprostitev in vračil davka je predvidena uporaba informacijskega sistema finančne uprave eDavki.

Trenutno veljavni davek po Šircljevih besedah v proračunu predstavlja nekaj nad 45 milijonov evrov, po ocenah se bo po novem vanj steklo 16 milijonov evrov. A ministrstvo ob padcu prodaje avtomobilov zaradi manjše potrošnje, tudi na račun covid-19, upa, da se bo davčni izpad v proračunu zaradi nove obdavčitve na dolgi rok uskladil z večjo potrošnjo.

"S tem davkom Slovenija udejanja to, da bodo motorna vozila obdavčena v skladu z evropskimi standardi v odvisnosti od onesnaževanja okolja. Slovenija stopa na pot tistih držav, ki tudi z davčno politiko skrbijo za okolje," je sklenil finančni minister.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin