Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 8. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

5

Natisni članek

letalo boeing 737 max 10 Boeing

Petek, 21. 8. 2020, 4.00

3 leta, 8 mesecev

Upoštevali nasvet Trumpa: Boeing je preimenoval nesrečno letalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

5

Boeing 737 | Boeing je moral vsa letata 737 max prizemljiti 8. marca lani. | Foto Reuters

Boeing je moral vsa letata 737 max prizemljiti 8. marca lani.

Foto: Reuters

Boeing je po vrsti slabih novic v zadnjih mesecih v javnost poslal dobro sporočilo za javnost. Pohvalili so se, da je poljski letalski prevoznik Enter Air naročil dve novi letali 737 max, kar je prvo naročilo za to nesrečno letalo letos. Hkrati so sporočili, da so spremenili ime tega letala, ki bo od zdaj nosilo oznako 737-8. S spremembo imena želijo vrniti zaupanje potnikov, da je varno leteti z letalom, ki je bilo zaradi težav in dveh nesreč prizemljeno več kot leto dni.

Spomnimo, Boeingu so pristojni organi marca 2019 ukazali prizemljitev celotne družine letal 737 max. Po dveh tragičnih nesrečah – v strmoglavljenih družb Lion Air (oktobra 2018) in Etiophian Airlines je umrlo 346 ljudi – ta letala ne smejo več leteti, kar je povzročilo največjo krizo v več kot stoletni zgodovini podjetja Boeing.

Novice Boeing 737 max spet poskusno v zraku #video

Trump jim je preimenovanje predlagal že aprila lani

Pri Boeingu so očitno spoznali, da z njihovim letalom 737 max 8 ne bo želel leteti nihče. Po dveh nesrečah je Boeing v povezavi s temi letali priznal napako v programski opremi. V javnost so prišle številne informacije o problematičnosti programa MCAS. Ta naj bi nos letala nepričakovano obrnil navzdol, prav to pa naj bi bil vzrok za nesreči. Med opravljanjem vzdrževalnih del so pri teh letalih v več rezervoarjih našli še potencialno nevarne tujke.

Američani so tako spremenili ime letala, ki se bo od zdaj imenovalo preprosto 737-8. Iz imena so odstranili prepoznavno oznako max, čeprav jo bo celotna družina letal 737 še vedno ohranila. Zaradi negativne publicete so pri Boeingu prvič v zgodovini preimenovali letalo in odstranili del max.

Boeing 737 max čaka dolga pot do vrnitve

Kljub odpovedim naročil vseh modelov zaradi zmanjšanja letalskega prometa med pandemijo ima Boeing še vedno več kot dovolj naročil za letala 737 max, ki jih je začel ponovno proizvajati v začetku leta.

Najprej pa mora dobiti certifikat FAA. Za to morajo biti testni poleti brezhibni. Izvajati so jih začeli pred mesecem dni, sledi odobritev novih programov urjenja pilotov doma in po svetu. Proces vrnitve boeingov 737 v zrak se bo zavlekel za več mesecev, dokler inšpektorji FAA ne bodo zadovoljni s popravki računalniške in druge opreme.

Ne spreglejte