SiolNET. Avtomoto Novice
1,00

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Starodobniki

Ugodnosti starodobnikov? Tu so prve napovedi strožjih pravil.

1,00

termometer

Renault clio
Foto: Renault

Nemška vlada je še pod vodstvom Angele Merkel začela proces uveljavljanja zahtevnejših pogojev za pridobitev certifikata starodobnika za avtomobile, ki so dopolnili 30 let. Ljubitelje starodobnikov je ta novica precej pretresla, a ministrstvo bi rado preprečilo, da bi status starodobnika lahko pridobili vsi lastniki množično proizvedenih avtomobilov, kot sta renault clio prve generacije in volkswagen golf 2 ter številni drugi novodobni avtomobili.

Nemški starodobniki poleg certifikata v roke dobijo tudi posebno registrsko tablico, ki ima na koncu dodano črko H. Po podatkih zvezne agencije za promet v Nemčiji tablico H uporablja 584.509 avtov, 60 tisoč avtomobilov pa ima posebno rdečo tablico starodobnika, ki je namenjena le za občasno vožnjo do srečanj, mehanika ali za testne vožnje.

Bi morali tudi pri nas omejiti status starodobnika za masovno proizvedene avtomobile?

 • Da, le najboljši si zaslužijo to čast. 310 glasov
  24,24%
 • Ne, vsi, ki dopolnijo 30 let lahko to postanejo. 814 glasov
  63,64%
 • Starostno mejo bi morali za vse avtomobile še dvigniti. 155 glasov
  12,12%
Oddanih 1279 glasov

30 let bodo dopolnili nekateri dokaj vsakdanji modeli

Sodeč po nekaterih zaupnih dokumentih, do katerih so se dokopali pri Auto Bildu, naj bi bile pristojne inštitucije veliko bolj pozorne pri pregledu avtomobilov. Če bodo sprejeli zakon, pridobitev certifikata starodobnika ne bo odvisna le od starosti. Inšpektorji bodo lahko avto zavrnili, ker bo kljub dovoljšni starosti preslabo ohranjen, premalo poseben ali pa bo le malenkostno odstopal od prvotnega stanja. To pomeni, da bodo certifikat dobili le najbolje ohranjeni in izvirni avtomobili, ki so bili izdelani v letih 1991 ali 1992. S tem zakonom želijo predvsem preprečiti, da bodo svoj povsem vsakdanji avto številni registrirali kot starodobnik.

Ob registraciji starodobnika je treba imeti še en novejši avto

Čeprav ljubitelji starodobnikov in številne organizacije v Nemčiji razumejo namero vlade, pa obenem poudarjajo, da mora ob registraciji starodobnika lastnik dokazati, da ima registriran še en novejši avto, ki ga uporablja vsakodnevno. Obenem se jim ne zdi pravično, da recimo strgan sedež v golfu druge generacije ali dodatni zvočniki v zadnji polici audija 80 ne izničijo starodobnega značaja avtomobila. Tudi strošek vzdrževanja teh avtomobilov je večji, saj je potrebnih več posegov, da se jih ohrani na cesti. V Nemčiji je strošek na letni ravni za lastnika starodobnika 191 evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin