SiolNET. Avtomoto Novice
3,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uberjevo avtonomno vozilo do smrti povozilo peško

3,38

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Podjetje Uber je danes ustavilo vse svoje preizkuse avtomobilov brez šoferja v Severni Ameriki, potem ko je eden od njih v nedeljo zvečer v Arizoni do smrti povozil peško, ko je ta prečkala cesto, kjer ni prehoda za pešce. Uber je družini 49-letne pokojnice, v zgodovino se je zapisala kot prva smrtna žrtev avtonomnega vozila, izrazil globoko sožalje.

Nacionalni odbor za varnost v transportu (NTSB) je v mesto Tempe pri Phoenixu, kjer so izvajali preizkus, poslal preiskovalno ekipo. Iz doslej znanih informacij pa je že jasno, da je šlo za nesrečo, kjer je tehnologija morda delovala brezhibno, vendar brez upoštevanja nepredvidljivega človeškega dejavnika. Ta je še vedno največji izziv strokovnjakov pri uvajanju nove tehnologije.

Na šoferskem sedežu Uberjevega testnega vozila je sicer sedel človek, vendar pa je bil avtomobil v samodejnem načinu obratovanja. Nesreča se je zgodila okrog 22. ure zvečer v nedeljo po krajevnem času. Elaine Herzberg so odpeljali v bolnišnico, tam je pozneje zaradi poškodb umrla. Postala je prva smrtna žrtev avtonomnega vozila.

Uber je preizkušanja začel leta 2016 v Pittsburghu, pozneje pa jih jih razširil še v Tempe in Toronto. Podobna vozila prihodnosti, ki bodo sčasoma bolj varna od vozil s šoferjem, preizkušajo tudi druga podjetja, med njimi Google in Tesla.

Doslej že več nesreč, a brez smrtnih žrtev

Nesreče so se že dogajale, vendar brez smrtnih žrtev. Uberjevo vozilo brez voznika, športni terenec volvo XC90, je bilo lani v mestu Tempe vpleteno v nesrečo, ki jo je zakrivil voznik drugega avtomobila, ko je izsilil prednost v križišču.

Arizona je podjetjem dovolila testiranja vozil brez šoferja in ta so to s pridom izkoristila. Google pri Phoenixu že leto dni pobira in odlaga potnike z avtomobili brez šoferja in nesreč še ni bilo.

Tovrstno preizkušanje je na primer v mestu, kot je New York, kjer pešci, razen obiskovalcev, redno kršijo prometne predpise pri prečkanju cest, trenutno preveč nevarno. Kršijo jih tudi vozniki in po novem še vse številčnejši kolesarji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin