SiolNET. Avtomoto Novice
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tri leta rekordne rasti, zdaj jih čaka najtežji izziv

0,05

termometer

Seat ateca
Seat ateca je eden najbolje prodajanih avtomobilov španske znamke. Foto: Seat

Seat je v prvem četrtletju 2020 zabeležil 48 milijonov evrov izgube, ki so bile predvsem posledica globalne pandemije s koronavirusom covid-19. Poslovni rezultati bi bili lahko za špansko znamko, ki je del Volkswagnovega koncerna, spet bolj stabilni v drugi polovici leta.

“Prepričani smo v naš povratek,” je ob objavi rezultatov povedal začasni predsednik Seata Carsten Isensee, ki delo opravlja namesto nekdanjega predsednika Luce de Mea. Ta je s 1. julijem tudi uradno prevzel vodenje Renaulta.

Po lanskem rekordu letošnje krizno leto

Seat je lani zabeležil svoje rekordno leto. Prodali so 574.078 novih avtomobilov, kar je bilo 11 odstotkov več kot leta 2018. To je bilo zanje tudi tretje leto zaporedne rasti z vsaj 10 odstotki na letni ravni.

Toda letošnje razmere so močno prizadele tudi njihovo poslovanje. Izguba v prvem četrtletju je znašala 48 milijonov evrov, po napovedih Isenseeja bi lahko bila v drugem četrtletju izguba še večja. V drugi polovici leta vendarle pričakujejo stabilizacijo razmer.

Cupra el born Avtomoto Presenečenje iz Španije: podznamka VW dobila prednost

Načrtovali so velika vlaganja

Pri Seatu sicer nameravajo do leta 2025 v nove tehnologije in razvoj vložiti pet milijard evrov. S pravo podporo španske vlade želijo v Martorellu pri Barceloni predvsem izdelovati električne avtomobile. Z njimi bi v tej tovarni lahko začeli leta 2025, a je to odvisno od večjega deleža obnovljive energije in izboljšanja španske polnilne infrastrukture.    

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin