Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
25. 4. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Italija Prodaja avtomobilov Fiat

Torek, 25. 4. 2017, 5.30

6 let, 6 mesecev

Trgovci v Italiji proti Fiatu: dobili so šest tisoč avtov, ki jih niso naročili

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Fiatovi trgovci v Italiji so se pritožili, da so jim z vodstva koncerna dostavili šest tisoč nenaročenih avtomobilov in da so s tem umetno povečali svojo prodajo ter prihodke. Trgovci se bojujejo tudi z večmesečno zalogo in upajo na finančno pomoč koncerna Fiat Chrysler.

Fiat tipo | Foto: Fiat Foto: Fiat

Prejšnji teden smo pisali o prodaji novih avtomobilov v Evropi, kot avtomobilska znamka z več kot desetodstotno rastjo prodaje v prvem četrtletju (poleg Mercedesa in Toyote) se je izkazal tudi italijanski Fiat. Čeprav podatke zbira Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev ACEA, gre tudi v tem primeru za statistiko in ta tudi na evropski ravni (v Sloveniji je realna prodaja zaradi izvoza v tujino za okrog tretjino nižja kot uradno navedena), številke vseeno niso zanesljive.

Trgovci dobili šest tisoč fiatov, ki jih niso naročili

Toda sicer ni krivda ACEA, temveč, za zdaj sicer še neuradno, nenavadnega sistema fakturiranja oziroma prodaje Fiata v Italiji. Informacije o avtomobilih, ki so jih dobili kljub temu, da jih niso naročili, so posredovali neimenovani italijanski trgovci te znamke iz Torina. Svoje identitete niso želeli razkriti, poročajo pri Automotive News Europe.

Trgovci so protestirali pri koncernu Fiat Chrysler (FCA), saj so skupno brez izdanega naročila dobili kar šest tisoč avtomobilov. Med njimi so bili večinoma slabše prodajani modeli tipa in kombija ducato.

Knjigovodsko popravljeni poslovni rezultati za 90 milijonov evrov?

FCA je s tem knjigovodsko prestavil za okrog 90 milijonov evrov vredno zalogo na pleča trgovcev, obenem so tudi za šest tisoč avtomobilov povečali prodajo in četrtletne prihodke povišali za 90 milijonov evrov.

Fiat jih ima v Italiji skupno okrog 150, odnosi med trgovci in Torinčani pa je trenutno precej napeti. Trgovci so se že tako pritoževali nad zalogami, saj imajo nekateri vozil modela tipa za naslednjih osem ali celo devet mesecev. Italijansko združenje avtomobilskih trgovcev jim je svetovalo, naj ne dovolijo raztovarjanja nenaročenih avtomobilov s tovornjakov, na FCA pa so domnevno naslovili prošnjo po subvencijah za pomoč prodaje avtomobilov iz zaloge.

Skoraj 60 odstotkov novih fiatov prodajo v Italiji

FCA zapleta s trgovci uradno še ni komentiral, že jutri pa bodo objavili svoje poslovne rezultate za prvo četrtletje. Italija je zanje ključni trg, ki pomeni 44 odstotkov prodaje njihovih novih osebnih avtomobilov. Kar 59 odstotkov novih fiatov v Evropi prodajo prav v Italiji.

 

Ne spreglejte