Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
23. 5. 2013,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Toyota Družinski Avtomoto

Četrtek, 23. 5. 2013, 13.50

8 let

Toyota verso - prenovljena in z varčnejšim motorjem na slovenske ceste

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Toyota je po štirih letih prenovila versa, mu namenila novo masko, povečala kakovost kabine, izboljšala učinkovitost motorja in vozne lastnosti.

Stvari se pri Toyoti hitro spreminjajo ...

Zanimivo, kako se lahko filozofija znamke spremeni v relativno kratkem času. Pred le nekaj kratkimi leti je Toyota kljub nasprotovanju ljubiteljev znamke skoraj čez noč obrnila hrbet vsemu športnemu, dinamičnemu in razburljivemu, zdaj pa drzen pristop, vsaj kar zadeva zunanjo podobo, ne zaobide niti njihovih najbolj značajsko umirjenih avtomobilov.

Prenova enoprostorskega modela verso pomeni drugi, vmesni korak pri osveževanju in nadgradnji Toyotine ponudbe znotraj segmenta C. Najprej je prišel novi auris, zdaj prenovljeni verso, sledi še aurisova karavanska izvedba.

Prenova od znotraj navzven

Največja novost, tista, ki se jo vidi najprej, je spremenjen sprednji del vozila, ki je s športno naravnanimi potezami oblikovno poenoten s preostalimi novejšimi izdelki znamke. Pravijo, da je od vseh tistih delov, ki se jih vidi in čuti, novih kar šestdeset odstotkov, tistih, skritih v drobovju, pa kar štirideset. Le zadek, razen skromno taknega difuzorja iz temne plastike na spodnjem delu, ostaja praktično nespremenjen.

Tudi kabina na videz ostaja skoraj nespremenjena, a Toyota poudarja, da so materiali večinoma novi, bolj kakovostni, da so številna stikala bolje osvetljena in da je kroma več. No, prej ga skoraj ni bilo, zdaj pa obkroža zračnike klimatske naprave, vznožje prestavne ročice, s sredinsko konzolo deljen tanek svetleči trak poteka celo po celotni širini armaturne plošče.

S prenovo je verso posvojil tudi z navigacijo združen multimedijski sistem Touch & Go, ki bo v kratkem omogočal tudi WiFi dostop do spleta.

Prijetnejša na cesti in s čistejšim motorjem

Z dodatnimi štiriintridesetimi vari je izboljšana togost karoserije, zaradi dvocentimetrskega prirastka medosja in izboljšav sprednje preme naj bi bilo povečano udobje, posodobitev programske opreme pa je izboljšala tudi zveznost elektromehanskega servokrmiljenja.

Ker trendi vse pogosteje narekujejo izbiro učinkovitejših dizelskih motorjev s prostornino, manjšo od dveh litrov, teh pa Toyota nima, je cene različic z dvolitrskim agregatom prilagodila cenam tekmecev z manjšimi motorji. Toyota za tako motoriziranega versa zahteva 21.100 evrov, promocijski cenik pa to številko ob vstopu v prodajni salon zniža za okrogla dva tisočaka.

Dvolitrski dizel je po prenovi deset kilogramov lažji, manj hrupen in za slabega pol litra manj žejen.

Ne spreglejte