Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
18. 11. 2015,
17.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Toyota energija

Sreda, 18. 11. 2015, 17.04

8 let

Toyota s priusom obljublja nove mejnike na področju izkoristka energije

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri Toyoti trdijo, da je 1,8-litrski bencinski motor, vgrajen v hibridni pogon priusa četrte generacije, tako izpopolnjen, da se lahko pohvali z največjim toplotnim izkoristkom na svetu.

Učinkovitost pomeni iz vsake kapljice goriva na kolesa spraviti kar največ energije

Toyota prius je bil v osnovi ustvarjen zato, da bi na ceste prinesel odgovorno ravnanje z energijo. Na samem začetku leta 1997 je bilo njegovemu sporočilu pripravljeno prisluhniti zgolj 300 voznikov, danes se zaradi njega po cestah vozi že na milijone hibridov, osem milijonov med njimi pa je tistih z značko Toyote in Lexusa na nosu.

Da, prius je tisti avtomobil, ki je potegnil vlak na novi tir. Prav zaradi tega so se na Japonskem še toliko bolj zavzeto lotili njegove nove generacije in ga prenovili od glave do pet oziroma naredili povsem na novo.

Ključno vlogo pri tem je seveda odigrala energija. Tako so celovito prenovili svoj hibridni sistem. 1,8-litrski bencinski štirivaljnik, v katerem se v izgorevalnem prostoru nad bati vse dogaja po doktrini Atkinsonovega cikla, so na novo nastavili, zmanjšali elemente trenja in preostalih mehanskih izgub, opravili tisoč in eno laboratorijsko meritev, zdaj pa postregli s podatkom o novem dosežku.

Dosegli so namreč največji, 40-odstotni toplotni izkoristek med tovrstnimi stroji na svetu. Prav to je tisti pomemben dejavnik, ki pripomore k temu, da je iz vsake kapljice goriva mogoče pridobiti več energije za pogon koles.

V praksi to pomeni, da novi prius v povprečju porabi za okoli liter manj goriva kot prej. Toyota obljublja, da se da z njim v povprečju na stokilometrski razdalji shajati s trilitrsko porabo. Pri tem iz izpuha vsak kilometer pride 17 gramov manj (70 gramov) ogljikovega dioksida kot pri predhodniku.

Po novem je lahko opremljen tudi z vlečno kljuko

Med povečanje vsakodnevne uporabnosti tega hibrida, ki je leta 1997 začel orati ledino nove dobe zelene mobilnosti, spada tudi dejstvo, da je prvič, odkar obstaja, dobil zeleno luč za vleko prikolice.

Hibridni pogon in planetno gonilo v vlogi brezstopenjskega prenosa moči in navora na kolesa so prilagodili do te mere, da je na priusa zdaj mogoče pripeti 725 kilogramov težko nezavirano prikolico.

V prid večji praktičnosti in energijski učinkovitosti avtomobila je nova nikelj-metal-hibridna (NiMH) baterija kljub kompaktnejšim meram dobila večjo energijsko gostoto, kar jasno prinaša več električne zmogljivosti, poleg tega pa je v celoti "pospravljena" pod zadnjimi sedeži, tako da ne zaseda prostornine prtljažnega prostora.

Ne spreglejte