SiolNET. Avtomoto Novice
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Toyota bZ4X

Toyota razkriva: ne le pogon, tudi notranjost bo zanimiva

0,63

termometer

Toyota bZ4X
Tak električni SUV bo Toyota na ceste poslala sredi prihodnjega leta. Foto: Toyota

Toyota s konceptom bZ4X napoveduje namensko platformo za električna vozila in svoj prvi povsem baterijski avtomobil.

Do leta 2025 bo okrog deset odstotkov Toyotinih avtomobilov imelo pogon brez neposrednega izpusta ogljikovega dioksida. Do leta 2025 bo okrog deset odstotkov Toyotinih avtomobilov imelo pogon brez neposrednega izpusta ogljikovega dioksida. Foto: Toyota Toyota je že več kot desetletje zapisana postopni elektrifikaciji in hibridnim pogonom, zdaj pa vendarle stopajo tudi na področje povsem električnih vozil. To dokazuje koncept bZ4X, razkrit na avtomobilskem salonu v Šanghaju.

To je šele koncept, ki napoveduje električnega športnega terenca (dimenzijsko podoben RAV4), za katerega pa tehnične podrobnosti za zdaj še niso znane. Izhajal bo z nove namenske platforme e-TNGA, ki jo je Toyota razvila skupaj s Subarujem. Ta omogoča daljšo medosno razdaljo in krajše previse, s tem pa več prostora za potnike v drugi vrsti sedežev.

Toyota bZ4X Foto: Toyota

Podobno zasnovo volana je nedavno za prenovljena modela S in X napovedala Tesla. Podobno zasnovo volana je nedavno za prenovljena modela S in X napovedala Tesla. Foto: Toyota Zgoraj odrezani volanski obroč bo predvidoma serijski

Izhajal bo z nove namenske platforme e-TNGA, ki jo je Toyota razvila skupaj s Subarujem. Ta omogoča daljšo medosno razdaljo in krajše previse, s tem pa več prostora za potnike v drugi vrsti sedežev.

Pogled v notranjost razkriva prostornost prav zadaj in tudi dokaj pogumno oblikovan vozniški prostor. Volanski obroč je na vrhu odrezan, kar pri Toyoti napovedujejo tudi za serijski avtomobil. Opaziti je mogoče tudi nizek položaj volanskega obroča oziroma višje postavljene merilnike.

Tako zasnovo že leta poznamo v Peugeotovih avtomobilih (i-cockpit), kjer pa je marsikateri voznik merilnike zato slabše videl. Toyota to težavo pri konceptu razrešuje z odrezanim zgornjim delom volanskega obroča.

Na cestah sredi leta 2022

Avtomobil bodo izdelovali na Kitajskem in Japonskem, prodajati pa ga bodo začeli v sredini prihodnjega leta.

Do leta 2025 želi Toyota med svojimi modeli prodati 70 odstotkov hibridov, deset odstotkov priključnih hibridov in več kot deset odstotkov vozil brez neposrednega izpusta ogljikovega dioksida. To so klasični električni in tudi avtomobili s pogonom na vodikove gorivne celice.

Na merilnike bo voznik gledal prek volanskega obroča. Ker je ta zgoraj odrezan, ne bo težav z vidljivostjo na merilnike. Na merilnike bo voznik gledal prek volanskega obroča. Ker je ta zgoraj odrezan, ne bo težav z vidljivostjo na merilnike. Foto: Toyota

Toyota bZ4X Foto: Toyota

Toyota bZ4X Foto: Toyota

Toyota bZ4X Foto: Toyota

Toyota bZ4X Foto: Toyota

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin