SiolNET. Avtomoto Novice
0,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Euro NCAP

To bodo novi pogoji za pet varnostnih zvezdic Euro NCAP

0,54

termometer

Pri EuroNCAP so v skladu z razvojem novih tehnologij pripravili nov program varnostnih testov. Nove avtomobile zdaj čakajo še višje zahteve za pridobitev maksimalnega števila varnostnih zvezdic.

Največja sprememba se je zgodila s prihodom nove pomične ovire, ki zamenjuje pred 23 leti uveden test v primeru čelnega trka s fiksno oviro. Z njim so pri EuroNCAP preverjali varnost potnikov pri čelnem trku oziroma ali je v primeru nesreče nos vozila predstavljal dodatno nevarnost za poškodbe potnikov. Zamenjali so tudi testne lutke - nadomestil jih bo Thor, trenutno najbolj dovršena in razvita srednje velika testna lutka.

Nissan leaf Avtomoto Razmislek EU, da bi te avte oprostila DDV?

Proizvajalce avtov čakajo še zahtevnejši testi

Nova pravila so napisali tudi pri bočnih trkih. Zdaj bodo pri tem testu še povečali hitrost in maso ter s tem silovitost udarca. Pri EuroNCAP bodo še zahtevnejši, podrobneje bodo ocenjevali čelni in bočni trk. Pri EuroNCAP bodo še zahtevnejši, podrobneje bodo ocenjevali čelni in bočni trk. Foto: EuroNCAP Prvič bodo tudi ocenjevali silovitost udarca na nasprotni strani trka, s čimer želijo izboljšati varnost voznika z ogledom njegovega gibanja. Ocenjevali bodo tudi varnostno razdaljo med osebami v vozilu in morebitne posledice trka ob stiku med voznikom in sovoznikom, kjer bodo na preizkusu tudi sredinske zračne blazine.

V kategoriji varnostno-asistenčnih sistemov bodo prvič ocenjevali tudi sisteme, ki zaznavajo utrujenost ali nepozornost voznika. Še naprej bodo skrbno ocenjevali vozniške asistenčne sisteme, samodejno zaviranje v sili in varnost pešcev v različnih situacijah.

Proizvajalci bodo dobili nagradne točke, če bo njihov sistem ob prometni nesreči reševalcem poslal točne, natančne in hitro dostopne informacije. Pri EuroNCAP bodo ocenjevali tudi, kako hitro in na kakšen način se lahko v primeru nesreče izvlečejo avtomatske kljuke vrat, ter nadzirali delovanje naprednega samodejnega klica v sili eCall.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin