SiolNET. Avtomoto Novice
2,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Razmislek EU, da bi te avte oprostila DDV?

2,31

termometer

Nissan leaf + Pag
Foto: Gregor Pavšič

Evropska unija pripravlja sveženj ukrepov za pospeševanje prodaje elektrificiranih avtomobilov. Za zdaj še neuradni osnutek dokumenta predvideva celo razmislek o odpravi DDV za električne avtomobile, kakršnega za zdaj, a izven EU, pozna Norveška. Sveženj ukrepov bi lahko znašal več deset milijard evrov.

Epidemija koronavirusa je še poudarila potrebne spremembe v globalni industriji. Ob sicer pričakovanem strmem padcu prodaje novih avtomobilov – v prvih štirih mesecih v Evropski uniji za 38 odstotkov, od tega aprila za 78 odstotkov – izstopa le rast prodaje elektrificiranih avtomobilov s priključnim kablom. To so torej povsem električni ali pa priključno hibridni avtomobili. Rast je sicer povezana tudi s še vedno majhnim obsegom prodaje tovrstnih vozil, ki pa so z vidika Pariškega sporazuma in ciljev EU ključni za učinkovito zmanjševanje izpusta CO2 v prometnem sektorju. Države članice EU, med njimi tudi Slovenija, so zavezane tem ciljem.

Evropske spodbude za prodajo električnih pogonov, kjer prodaja še vedno raste počasi

Po poročanju Bloomberga Evropska unija pripravlja sveženj ukrepov, ki bi v tem času pospešil prodajo elektrificiranih avtomobilov. Sklicujejo se na osnutek predloga, ki predvideva subvencije proizvajalcem za proizvodnjo okolju prijaznejših vozil in postavljanje polnilne infrastrukture. Dva svežnja predvidevata ukrepe v skupni višini do 80 milijard evrov. Do leta 2025 bi po tem predlogu postavili tudi dodatnih dva milijona javnih polnilnic.  

Prodaja elektrificiranih avtomobilov pa je še vedno počasna. To je sicer povezano tudi z omejeno ponudbo vozil in razpoložljivimi kvotami, zelo neusklajene so po evropskih državah tudi finančne spodbude. V Sloveniji so na primer letos subvencije Eko Sklada (to niso državna sredstva) za električna vozila zmanjšali za 1.500 evrov, za priključne hibride pa so jih celo povsem ukinili. V mnogih državah so sicer pristojni ugotovili, da so lahko davčne in ostale ugodnosti še bolj mikavne od enkratnih subvencij.

Letos bo na slovenske ceste pripeljal tudi prvi namenski električni volkswagen - ID.3 Letos bo na slovenske ceste pripeljal tudi prvi namenski električni volkswagen - ID.3 Foto: Gregor Pavšič

Med predlaganimi ukrepi tudi razmislek o odpravi DDV?

Eden najzanimivejših delov tega dokumenta pa je odprava plačila davka na dodano vrednost za električne avtomobile. Tak ukrep poznajo na Norveškem, kjer, na letni ravni, predstavlja delež vseh električnih vozil že več kot polovico vseh novih kupljenih avtomobilov. Ta skandinavska država pa ni del Evropske unije, kjer, v primeru posameznih držav, odprava plačila DDV ni dovoljena.

Možnost takega ukrepa bi torej morali sprejeti na ravni EU. Pred dnevi je francoski gospodarski minister Bruno Le Maire prav tako napovedal, da za pomoč domači avtomobilski industriji predlagajo tudi spodbude za nakup avtomobilov z nizkim izpustom CO2. To bi veljalo predvsem za električne avtomobile, prav tako pa tudi za priključne hibride.

Visoka cena je trenutno še ena večjih ovir pri nakupu električnega avtomobila. Primerni so predvsem za tiste, ki dnevno vozijo vsaj okrog 100 kilometrov in so tako imenovani dnevni migranti. Morebiten odpis DDV bi pri avtomobilu za 30 tisoč evrov pomenil 6.600 evrov nižjo ceno, kar je torej primerljivo z današnjo subvencijo Eko Sklada v Sloveniji. Pri dražjih avtomobilih bi bil ta prihranek še precej večji. V primeru modernih vozil, z baterijami, kapacitete okrog 60 kilovatnih ur, ki stanejo več kot 40 tisoč evrov, to pomeni približno deset tisočakov odbitka pri ceni.  

Peter Verčič Foto: Gregor Pavšič Peter Verčič – predsednik Sekcije vozil pri Trgovinski zbornici Slovenije

Kaj pričakujete od električnih vozil na splošno? Kakšen delež prodaje lahko pri nas dosežejo v petih letih?

Moje osebno mnenje je, da se bo v prihodnjih petih letih prodaja električnih vozil sicer povečala, vendar bodo glavnino prodaje še naprej pomenila vozila z motorji z notranjim izgorevanjem – mislim, da se bo celo spet okrepil delež dizlov – v kombinaciji z neko hibridno tehnologijo. Odstotki? Te ocene se bom raje vzdržal, da ne zgrešim preveč. Skratka, kljub temu da je bilo pogosto v medijih in na zadnjih, še izvedenih velikih avtomobilskih salonih v letu 2019, videti, kot da se vsa Evropa vozi le še z avtomobili na električni pogon, vsi skupaj večino prodaje ustvarjamo s starimi dobrimi "bencinarji" in "dizli". In po mojem mnenju bo tako še kar nekaj časa.

Eko Sklad je ukinil subvencije za priključne hibride in zmanjšal subvencije za nakup električnih vozil s 7.500 na šest tisoč evrov. Je bila to prava odločitev?

Stališče Sekcije je bilo, da se subvencije ne znižajo, saj v tem trenutku ne dosegamo triletnega akcijskega načrta o alternativnih vozilih. Ukinitev subvencije za priključne hibride je, po našem mnenju, napaka, saj se bo s tem še veliko počasneje uresničeval triletni akcijski načrt. Zmanjšanje subvencij pa je posledica bojazni, da se bodo predvidena sredstva za nakup električnih vozil porabila pred koncem letošnjega leta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin