Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
24. 8. 2016,
6.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Tesla Motors električni avtomobili

Sreda, 24. 8. 2016, 6.17

6 let, 7 mesecev

Tesla S P100D: najhitrejši serijski avtomobil v pospešku do sto km/h?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Električni tesli model S in X bosta dobila večjo baterijo s kapaciteto sto kilovatnih ur. Avtomobil bo omogočal od 400 do 500 kilometrov dosega in pospešek do sto kilometrov na uro v le 2,5 sekunde.

Nova različica ohranja enak elektromotor in pogon. Dobila je deset kilovatnih ur večjo baterijo, nadgradili so tudi programsko opremo. | Foto: Tesla Motors Nova različica ohranja enak elektromotor in pogon. Dobila je deset kilovatnih ur večjo baterijo, nadgradili so tudi programsko opremo. Foto: Tesla Motors

Brez vmesnega polnjenja iz Ljubljane na Dunaj ali v Beograd

Po več tednih namigovanj je Elon Musk, predsednik Tesle Motors, potrdil novi različici modela S in modela X z baterijo kapacitete sto kilovatnih ur. Baterija ameriškega električnega avtomobila je imela do zdaj največjo kapaciteto 90 kilovatnih ur. Moč elektromotorja bo ostala enaka, prav tako ne bo sprememb na štirikolesnem pogonu.

Večja baterija zagotavlja daljši doseg avtomobila, ki bi po evropskem ciklu NEDC uradno znašal 613 kilometrov. Takšnega dosega do zdaj ni zagotavljal še noben električni avtomobil. Doseg bo v praksi seveda manjši, a bo zagotovo znašal od 400 do 500 kilometrov. Iz Ljubljane bi se torej s tako teslo brez vmesnega polnjenja brez težav peljali na Dunaj ali v Beograd.

Nova različica z baterijo kapacitete sto kilovatnih ur bo najdražja v ponudbi tesle S oziroma X. | Foto: Tesla Motors Nova različica z baterijo kapacitete sto kilovatnih ur bo najdražja v ponudbi tesle S oziroma X. Foto: Tesla Motors

Avtomobil za sedem potnikov do sto kilometrov na uro v 2,5 sekunde

Teslin model S P100D bo sposoben (v različici ludicrous) do sto kilometrov na uro pospešiti le v 2,5 sekunde. Musk izpostavlja, da je to tretji najhitrejši serijski avtomobil v pospeševanju do zdaj. Hitrejša sta po njegovih besedah le ferrari la ferrari in porsche 918 spyder, ki pa sta že razprodana in sta predvsem po svoji zasnovi superšportnika.

Električna tesla na primer pospešuje hitreje kot kultni superšportnik mclaren F1. Musk je sicer pozabil hrvaški električni superšportnik rimac concept one, ki prav tako pospešuje hitreje kot ferrrari la ferrari, a gre za zelo drag in maloserijski avtomobil.

Teslin crossover model X bo z novo baterijo do sto kilometrov na uro potreboval 2,9 sekunde.

Tesla S bo tudi v novi različici še vedno imela dva prtljažnika in prostor za sedem oseb. Najbolj zmogljiva različica tesle S bo tudi najdražja do zdaj. Musk poudarja, da na drugi strani prav prodaja teh dražjih različic modela S in X omogoča razvoj cenejšega modela 3.      

Ne spreglejte