Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
25. 10. 2018,
8.34

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

1

Natisni članek

Tesla

Četrtek, 25. 10. 2018, 8.34

5 let, 6 mesecev

Tesla: Rekordna prodaja, prihodki in končno dobiček

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

1

Tesla | Tesla je v zadnjem četrtletju prodala 83 tisoč električnih avtomobilov, od tega 56 tisoč modelov 3. | Foto Reuters

Tesla je v zadnjem četrtletju prodala 83 tisoč električnih avtomobilov, od tega 56 tisoč modelov 3.

Foto: Reuters

Tesla je objavila svoje poslovne rezultate za tretje četrtletje in po dolgem času spet izkazala dobiček. V tej četrtini so prodali 83.775 vozil, od tega 56 tisoč modelov 3, in imeli 312 milijonov dolarjev dobička.

Presegli pričakovanja borznih analitikov

Tesla je z objavljenimi poslovnimi rezultati presegla pričakovanja analitikov z borze Wall Street. Tam so sicer napovedovali pozitiven poslovni izid Tesle v tretjem četrtletju, ki je predvsem posledica zdaj učinkovite proizvodnje električnega modela 3.

V zadnjem četrtletju so prihodki Tesle znašali 6,8 milijarde dolarjev, kar je največ v zgodovini Tesle. Dobiček po odbitku davkov je znašal 312 milijonov dolarjev. Skupno so pri Tesli prodali 83.775 električnih avtomobilov.

Prodali več kot 56 tisoč modelov 3

Zvezda njihovega programa je model 3. V zadnjem četrtletju so jih prodali 56.065. Po tem številu je model 3 postal peti najbolje prodajani avtomobil v ZDA, po prihodkih pa je bil celo daleč najuspešnejši. Analitike je presenetila raven dobička pri vsakem izdelanem modelu 3, kar je tudi prineslo večji zaslužek od pričakovanega. Pri Tesli razkrivajo, da so v zadnjem četrtletju pri proizvodnji modela 3 število potrebnih delovnih ur zaposlenih zmanjšali za 30 odstotkov.

Vrednost delnice Tesle je po objavi rezultatov takoj poskočila za deset odstotkov, Elon Musk pa je obenem za leto 2020 napovedal tudi serijsko proizvodnjo novega Teslinega modela Y. To bo crossover različica zdajšnjega modela 3.

Proti uvoznim dajatvam na Kitajskem z lastno tovarno

Pri omejitvah poslovanja Američani izpostavljajo predvsem uspešnost na kitajskem trgu, ki je povezan z visokimi uvoznimi dajatvami. V ta namen je Tesla pred kratkim na Kitajskem kupila veliko zemljišče in napovedala gradnjo svoje lastne tovarne. Kitajska je sicer največji svetovni trg za električne avtomobile.

Ne spreglejte