SiolNET. Avtomoto Novice
2,76

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Tesla: Od skoka v vesolje do izgube 675 milijonov dolarjev

2,76

termometer

Elon Musk je pred dnevi v vesolje izstrelil avtomobil, a objavil tudi poslovne rezultate zadnjega četrtletja za Teslo. Izguba je znašala 675 milijonov dolarjev.

Tesla je v zadnjem četrtletju prodala več kot 28 tisoč modelov S in X, bolj pa se zapleta pri proizvodnji modela 3. Tesla je v zadnjem četrtletju prodala več kot 28 tisoč modelov S in X, bolj pa se zapleta pri proizvodnji modela 3. Foto: Reuters

Od izstrelitve v vesolje do proizvodnih težav

Pri Tesli se še vedno vse vrti okoli proizvodnje modela 3. Družba Elona Muska namreč dviga rast prodaje modelov S in X (skupno 28.320 vozil v četrtem četrtletju), pred dnevi pa so s pomočjo rakete Muskove družbe Space X v vesolje izstrelili tudi svoj prihodnji električni roadster. Toda ker je Tesla v velikem investicijskem obdobju in je obenem proizvodnja (prodaja) modela 3 precej počasnejša od pričakovane, nove četrtletne izgube dejansko ne presenečajo.

V četrtem četrtletju je bila izguba celo rekordna, to je 675 milijonov dolarjev. Izguba na delnico je znašala 3,04 dolarja in je bila manjša kot v prejšnjem četrtletju.

Američani so v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta izdelali in prodali 1.550 modelov 3. Prvotni načrt je v tem obdobju predvideval izdelavo 4.100 modelov 3. Američani so v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta izdelali in prodali 1.550 modelov 3. Prvotni načrt je v tem obdobju predvideval izdelavo 4.100 modelov 3. Foto: Reuters

Musk ostaja optimističen, preboj že v prvi polovici leta 2018?

Američani so v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta izdelali in prodali 1.550 modelov 3. Prvotni načrt je v tem obdobju predvideval izdelavo 4.100 modelov 3. Še vedno se očitno zapleta pri sestavljanju baterijskih paketov za ta električni avtomobil. Musk je sicer optimističen.

Ob koncu prve polovice letošnjega leta načrtuje izdelavo pet tisoč modelov 3 na teden, do leta 2020 pa milijon izdelanih vozil na letni ravni. Če bi se načrt rasti proizvodnje za letošnje leto uresničil, bi se lahko Američani približali pozitivni poslovni bilanci.

Vlagatelji v Teslo so vendarle previdni. Takoj po objavi rezultatov je vrednost delnice celo narasla (tudi na podlagi dobrih podatkov glede prihodkov in količine prostega denarja), a je nato včeraj padla za okoli devet odstotkov.

 

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • fizik10 / 11.02.2018. ob 19:40 +1 0

  Slomevzha1, glede na to, da si zasipan z minusi, bi se na tvojem mestu vprašal, da morda ni kaj narobe s teboj.

  +1 0
 • slomevzha1 / 09.02.2018. ob 11:12 +1 - 7

  Bolj pametno bi bilo, če bi namesto avtomobilskega polizdelka v vesolje poslali Muska. Morda bi mu v vesolju uspelo odkriti elektromotor in akumulatorsko baterijo. V vsakem primeru bi mu morali prepovedati uporabo in zlorabo imena in/ali priimka genialnega inovatorja.

  +1 - 7
delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin