Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
8. 11. 2016,
9.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

električni avtomobili Tesla Motors

Torek, 8. 11. 2016, 9.40

6 let, 6 mesecev

Tesla Motors bo omejila brezplačno energijo na super hitrih polnilnicah

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Električna energija na super hitrih polnilnicah Tesle Motors bo za nove kupce prihodnje leto brezplačna le še za okrog 1.600 kilometrov. Ker so bile namenjene predvsem polnjenjem na daljših poteh, ne vsakodnevni uporabi, za številne voznike odločitev ne prinaša večjih sprememb.

Ob slovenskih cestah ima Tesla Motors na dveh lokacijah skupno 12 svojih super hitrih polnilnic. Novi kupci tesel bodo lahko tam letno dobili še 400 kilovatnih ur brezplačne električne energije. | Foto: Gregor Pavšič Ob slovenskih cestah ima Tesla Motors na dveh lokacijah skupno 12 svojih super hitrih polnilnic. Novi kupci tesel bodo lahko tam letno dobili še 400 kilovatnih ur brezplačne električne energije. Foto: Gregor Pavšič

Elektrika in uporaba super hitrih polnilnic Tesle Motors, kakršne imamo na primer na obrobju Ljubljane in na avtocestnem bencinskem servisu na Kozini, ne bo več povsem brezplačna. Novi kupci bodo morali po 1. januarju 2017 plačati nadomestilo za uporabo teh polnilnic. Tesla Motors bo vozniku letno še vedno zagotovila 400 kilovatnih ur brezplačne električne energije. To zadošča za pet ali šest polnih polnjenj baterije oziroma za okrog 1.600 kilometrov vožnje.

Obstoječi lastniki tesel bodo elektriko še naprej dobili brezplačno

Znesek za nadomestilo ne bo enak za vse polnilnice, saj bo odvisen od trenutne cene električne energije. Pri Tesli Motors pravijo, da bo cena energije še vedno precej nižja kot pri strošku goriva za klasični avtomobil z notranjim izgorevanjem.

Elektrika bo na teh polnilnicah še naprej brezplačna za vse obstoječe lastnike tesel S in X. Enako velja tudi za tiste kupce, ki jih bodo naročili pred 1. januarjem in dobili vsaj do aprila prihodnje leto. Za zdaj še ni znano, ali bodo paket letnih 400 kilovatnih ur energije dobili tudi kupci nove tesle 3.

Namenjene so bile polnjenjem na daljših vožnjah in ne vsakodnevni uporabi

Odločitev o omejitvi brezplačne električne energije bo v praksi pomenila manj čakalnih vrst pred njihovimi polnilnicami. Te so bile namenjene predvsem zagotavljanju energije za daljše vožnje, ne pa za vsakodnevna polnjenja. Razpoložljivi obseg električne energije bo za voznike, ki avtomobil polnijo tudi doma in na primer na mestnih polnilnicah, še vedno zagotavljal večino do zdaj izkoriščenih energijsko brezplačnih kilometrov.

Ne spreglejte