Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2023,
9.18

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

17

Natisni članek

Nemčija Mercedes-Benz Volkswagen Tesla Polestar

Torek, 10. 1. 2023, 9.18

1 leto, 3 mesece

Tektonski premiki v Nemčiji: "električarji" ujeli dizle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

17

Polestar 2 | Polestar je vse večji igralec na nemškem avtomobilskem trgu, kjer električna vozila vse hitreje pridobivajo tržni delež. | Foto Polestar

Polestar je vse večji igralec na nemškem avtomobilskem trgu, kjer električna vozila vse hitreje pridobivajo tržni delež.

Foto: Polestar

Tržni delež električnih vozil se je v Nemčiji dvignil na 17,7 odstotka in s tem praktično že dosegel enak delež, kot ga imajo dizelsko gnani avtomobili. Prodaja električnih vozil je na največjem avtomobilskem trgu v Evropi močno poskočila, skupaj s priključnimi hibridi pa je tržni delež že na ravni bencinsko gnanih avtomobilov.

Nemški avtomobilski trg se hitro spreminja. Po prevladi dizlov so primat v zadnjih letih prevzela bencinsko gnana vozila. A že kmalu bi se tudi to lahko spremenilo, saj je z vsakim letom tržni delež polno električnih vozil in priključnih hibridov vse večji.

Dizel pada, elektrika raste

Kljub težavam s proizvodnjo avtomobilov in dvigom cen je nemški avtomobilski trg lani zrasel za 1,1 odstotka. V vsem letu so tako Volkswagen je še vedno največji proizvajalec vozil v Nemčiji, veliko pa si obetajo tudi od prihoda nove električne limuzine ID.7. | Foto: Volkswagen Volkswagen je še vedno največji proizvajalec vozil v Nemčiji, veliko pa si obetajo tudi od prihoda nove električne limuzine ID.7. Foto: Volkswagen na novo registrirali 2,65 milijona avtomobilov. Od tega je bilo največ bencinskih, tržni delež znaša 32,6 odstotka. Dizelsko gnani avtomobili so bili druga najbolj priljubljena izbira, a njihova priljubljenost z vsakim letom pada. Dizelsko gnani avtomobili imajo v Nemčiji le še 17,8-odstotni tržni delež.

A takoj za petami so jim kupci povsem električnih vozil, saj se je tržni delež dvignil na 17,7 odstotka. Hitro delnice rastejo tudi priključnim hibridom, tržni delež je že na 13,7 odstotka. Skupaj imata dve najbolj priljubljeni elektrificirani opciji že skoraj tretjinski tržni delež na nemškem avtomobilskem trgu.

Polestar postaja vse večji igralec

Polestar so kot električno znamko ustanovili šele pred nekaj leti, a jim je uspelo postaviti dobre temelje. Njihova prodaja je namreč zrasla za kar 166 odstotkov. Zelo priljubljeni so tudi Teslini modeli, katerih prodaja se je povečala za 76 odstotkov. Če gledamo celoten trg, je še vedno največji proizvajalec Volkswagen, čeprav je število njihovih na novo registriranih avtomobilov v Nemčiji upadlo za 1,8 odstotka. Zelo dobro je šlo Mercedes-Benzu, prodali so 8,3 odstotka več avtov. Na tretjem mestu najbolje prodajanih znamk v Nemčiji je Audi, sledi BMW, na petem mestu je Opel.

 

 

Ne spreglejte