Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 12. 2015,
16.55

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Volkswagen CO2

Sreda, 9. 12. 2015, 16.55

5 let, 1 mesec

TDI afera: je Volkswagnov izpušni oblak v resnici manjši?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Afera TDI dobiva novo poglavje: nova preverjanja pri Volkswagnu so pokazala, da napačne podatke o ogljikovem dioksidu (CO2) v izpuhih prikazuje bistveno manj vozil, kot so sprva predvidevali.

Za 764.000 avtomobilov razlike?

Volkswagen je v začetku novembra - potem ko je septembra priznal, da je v okoli 11 milijonih vozil z dizelskim motorjem programska oprema, ki znižuje prikazane vednosti dušikovih oksidov -, sporočil, da pri nekaterih modelih, tako dizelskih kot bencinskih, neskladja obstajajo tudi pri izpustih ogljikovega dioksida (CO2) in s tem pri porabi goriva. Sprva so ocenjevali, da bi lahko bilo takšnih vozil 800 tisoč.

Iz največjega evropskega avtomobilskega koncerna so sporočili, da so preiskave, ki so jih izvedli nemški zvezni urad za motorna vozila KBA, prometno ministrstvo in Volkswagen, pokazale, da je takšnih vozil največ 36 tisoč.

Odstopanja pri devetih modelih

Interne meritve so odstopanja pri vrednostih CO2 pokazale pri devetih modelih znamke Volkswagen, so zapisali in dodali, da sumi, da so bile vrednosti porabe goriva nezakonito spremenjene, niso bili potrjeni.

Pri omenjenih devetih modelih - po ena različica pola in scirocca, po dve različici jette in golfa ter tri različice passata - so bile vrednosti CO2 po navedbah koncerna v povprečju "za nekaj gramov" višje, kot je bilo prikazano, posledično je bila poraba od prikazane višja za od 0,1 do 0,2 litra na 100 kilometrov, so zapisali v družbi.

Podobne teste bodo opravili tudi v Volkswagnovih hčerinskih družbah Audi, Škoda in Seat.

Ogljikov dioksid bo Volkswagen najverjetneje stal manj, kot so predvidevali

Medtem ko so bili učinki za prihodke koncerna zaradi neskladnosti pri ogljikovem dioksidu sprva ocenjeni na dve milijardi evrov, ocen, koliko bodo znašali zdaj, še ni. Še vedno tudi ni znano, kako se bo za koncern iztekla celotna afera s prirejanjem izpustov, zaradi katere so v številnih državah sprožili tako regulatorne kot kriminalistične preiskave, ki pa še potekajo.

Delnica Volkswagna je v današnjem trgovanju na frankfurtski borzi do zdaj pridobila okoli 5,5 odstotka.

Ne spreglejte