SiolNET. Avtomoto Novice
9,10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Tako Volvo z razvojem tehnologij rešuje življenja #video

9,10

termometer

Volvo kamion samodejno zaviranje
Foto: Volvo

Nesreče, ko otrok steče na cesto, ne da bi pogledal levo in desno, jemljejo življenja tudi na naših cestah. Volvo je spet dokazal, da je njihov sistem pozornejši ter zmožen zavirati hitreje kot voznik in sposoben aktivno reševati življenja.

Kako je tovorno vozilo Volvo na Norveškem samodejno zaviralo in rešilo otroško življenje

[video: 66238 / ]

Bliskovit razvoj tehnologij

Volvo že od svojih začetkov z inovativnimi inovacijami igra vodilno vlogo pri razvoju varnostnih elementov v avtomobilski industriji. Nič kaj drugače ni pri razvoju tovornih vozil in avtobusov, kjer s pospešenim tempom razvijajo varnostne rešitve, ki bodo aktivno poskrbele za zmanjšanje žrtev v prometu.

Tokratni posnetek je čudovit prikaz tega, kako lahko vozilo, opremljeno z najnovejšimi varnostno-asistenčnimi sistemi, reši življenje. Ne le, da je tako opremljeno vozilo bistveno varnejše za voznika in sopotnike, hkrati rešuje življenja tudi preostalih udeleženec v prometu. V zadnjih letih je tehnologija napredovala z bliskovito hitrostjo, k sreči pa njene prednosti niso le na papirju, temveč rešujejo življenja tudi v praksi.

Voznik tovornjaka je vozil zelo hitro

V Sloveniji Zakon o praviliih cestnega prometa pravi, da mora voznik mimo ustavljenega avtobusa peljati z zmanjšano hitrostjo in posebej previdno. V tem primeru bi bil lahko zgornji nevarni položaj rešljiv tudi brez napredne tehnične podpore tovornjaka. Bi morala taka prometna pravila "poznati" moderna vozila? Položaj, ko otrok priteče izza ustavljenega avtobusa, je namreč pravi šolski primer nevarnih položajev v prometu.

 

Poznan scenarij iz resničnega življenja

Scenarij, ki ga pozna večina udeležencev naših cest: otrok stopi s šolskega avtobusa in steče čez cesto za avtobusom, ne da bi pogledal levo in desno. Iz nasprotne strani pripelje avtomobil ali v tokratnem primeru tovornjak Volvo in posledice so lahko usodne. K sreči je bilo tovorno vozilo švedskega proizvajalca opremljeno s sistemom za samodejno zaviranje v sili AEB. Prek sprednje kamere in senzorjev je sistem uspešno prepoznal pešca ter samodejno zaviral v sili. Zahvaljujoč tej napredni tehnologiji in kratkemu reakcijskemu času voznika se je tovornjak ustavil ekspresno hitro in z izredno kratko zavorno razdaljo kljuboval zakonom fizike.

 

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • rock / 16.11.2017. ob 15:22 +1 0

  Na eni drugi povezavi na YT tisti kjer so originalno objavili posnetek je sedaj napisano da je Volvo sporočil, da je odreagiral voznik in ne elektronika. Tega, ko sem pred par dnevi prvič videl video ni bilo. Skratka zaviranje je sprožil voznik in ne elektronski sistem. Zavore so pa fenomenalne.

  +1 0
 • alfa650 / 17.11.2017. ob 01:12 0 0

  Res je,zgodovinar,kot je tudi res,da gre pri tovornjakarjih za eno najbolj problematičnih kategorij oziroma,oziroma najbolj predrznih in nesramnih voznikov,ki jim je tudi za upoštevanje prometnih predpisov toliko kot za lanski sneg-vsa čast izjemam-kar jih obstaja v cestnem prometu in to celo profesijonalnih šoferjev,ki bi morali biti vzgled amaterjem,kar se tiče upoštevanja prometnih predpisov,so pa vse kaj drugega kot to!!

  0 0
 • Elizabeta / 19.11.2017. ob 20:39 0 0

  Avtobusi na oddaljenih krajih bi morali imeti pred sabo prehod za pešce. Otroke pa pred odpiranjem vrat opozoriti kje prečkati cesto in kdaj, ko avtobus zapusti postajališče.

  0 0
delitve: 154
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin