Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2016,
17.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

SUV Avtomoto Suzuki

Sreda, 21. 9. 2016, 17.08

6 let, 7 mesecev

Slovenska predstavitev prenovljenega modela

Suzuki SX4 S-cross: odločnejši in tehnično naprednejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Mitsubishi SX-4 - prenova obstoječe generacije | Foto Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc

Številke kažejo, da je Suzukijev SX4 S-cross v Sloveniji bolj priljubljen, kot se morda zdi. Tehnični sorodnik vitare je od nje nižji, daljši, dražji, pravkar pa na slovenskem trgu precej posodobljen. Cena: od 16.700 evrov.

Oblikovno spremenjen do nerazpoznavnosti

Mitsubishi SX-4 - prenova obstoječe generacije | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc Oblikovna prenova je tolikšna, da – vsaj s prednjega dela – s prejšnjim nima več povezave; prednji del ni le nov v smislu drugačnih žarometov, odbijača in maske motorja, poleg tega je namreč zdaj motorni pokrov bolj vodoraven in temu so ustrezne spremembe na karoseriji. Skupaj z novimi platišči, novimi štirimi barvnimi odtenki karoserije in drugimi spremembami na zunanjosti je SX4 S-Cross zdaj videti bolj prepričljiv in sodobnejši.

Znotraj je oblikovnih sprememb manj: spremenjeni so merilniki, serijski je osrednji zaslon (občutljiv za dotik), novi, boljši ali vsaj prijetnejši pa so materiali, vključno s tkanino za sedeže.

Žarometi, podvozje, asistenčni sistemi

Tehnični del novosti se v eni točki nanaša na videz zunanjosti: doplačilne ksenonske žaromete so zamenjali prav tako doplačilni žarometi LED. Poleg tega ima zdaj SX4 lahko tudi aktiven tempomat, sistem za zaviranje v sili, navigacijsko napravo, možnost povezovanja s pametnimi telefoni in kamero za vzvratno vožnjo. Pravijo, da so precej dodelali podvozje, volanski mehanizem in stabilizacijski ESP. | Foto: Vinko Kernc Tehnični del novosti se v eni točki nanaša na videz zunanjosti: doplačilne ksenonske žaromete so zamenjali prav tako doplačilni žarometi LED. Poleg tega ima zdaj SX4 lahko tudi aktiven tempomat, sistem za zaviranje v sili, navigacijsko napravo, možnost povezovanja s pametnimi telefoni in kamero za vzvratno vožnjo. Pravijo, da so precej dodelali podvozje, volanski mehanizem in stabilizacijski ESP. Foto: Vinko Kernc

Novi motorji boosterjet iz ponudbe izrivajo stari 1,6-litrski motor

Glavna tehnična novost pa je na pogonski strani. Namesto 1,6-litrskega bencinskega motorja je SX4 dobil dva motorja družine boosterjet. Prvi je že iz vitare poznani 1,4-litrski štirivaljnik s 103 kilovati največje moči, drugi pa je 1,0-litrski trivaljnik z 82 kilovati. Razlika v ceni med motorjema je sicer le tisoč evrov, a so pri slovenskem zastopniku prepričani, da bo zaradi njegovega dobrega navora in zmogljivosti nasploh litrski motor prepričal veliko kupcev. V ponudbi še vedno ostaja 1,6-litrski dizel, a na podlagi izkušenj menijo, da se bo v Sloveniji SX4 precej bolje prodajal z bencinskima motorjema. Tudi zaradi cene.

Markantnejša motorna maska in prepričljivejši videz križanca: precej sprememb na zunanjosti. | Foto: Vinko Kernc Markantnejša motorna maska in prepričljivejši videz križanca: precej sprememb na zunanjosti. Foto: Vinko Kernc

Za tiste, ki ne pretikajo radi: dva nova samodejna menjalnika

Pri pogonih je še nekaj novosti; dozdajšnji neskončnostopenjski menjalnik (CVT) se je umaknil novemu klasičnemu samodejnemu s šestimi prestavami ter zavolanskimi ušesi za ročno pretikanje. V kombinaciji z dizlom pa bo poleg ročnega na voljo nov dvosklopčni menjalnik. Sicer pa ostaja možnost izbire med dvo- in štirikolesnim pogonom.

Z večjim naborom serijske opreme se je SX4 podražil za tisočaka

Prenovljeni SX4 S-cross je za okoli tisoč evrov dražji, a ima tudi več serijske opreme. Zdaj je za okoli dva tisočaka dražji od Vitare, upoštevaje seveda akcijski popust v vrednosti dva tisoč evrov. | Foto: Vinko Kernc Prenovljeni SX4 S-cross je za okoli tisoč evrov dražji, a ima tudi več serijske opreme. Zdaj je za okoli dva tisočaka dražji od Vitare, upoštevaje seveda akcijski popust v vrednosti dva tisoč evrov. Foto: Vinko Kernc

Poleg naštetega se bo ob nakupu treba odločiti še za enega od treh paketov opreme, najcenejša pa je ta hip različica 1.0 boosterjet comfort, ki (s popustom) stane 16.700 evrov. Verjetno ena najbolj priljubljenih različic v Sloveniji, 1.0 boosterjet premium, stane 17.900 evrov, z dodanim štirikolesnim pogonom pa 19.200 evrov. Najcenejši dizel stane 22.200 evrov, najcenejši 1,4-litrski boosterjet pa s paketom premium in stane 18.900 evrov. Zastopnik načrtuje, da bodo v polnem letu prodali 300 prenovljenih SX4 S-cross.

Ne spreglejte