Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 1. 2018,
11.28

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Tesla

Četrtek, 4. 1. 2018, 11.28

6 let, 3 mesece

Subvencije v Nemčiji: Na voznike čaka še pol milijarde evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Tesla | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Nemčiji so kupcem električnih avtomobilov namenili 600 milijonov evrov subvencij. Zaradi visoke nakupne cene kupci Tesle niso upravičeni do državne pomoči, glede na trend prodaje pa Nemci do konca leta 2019 ne bodo porabili vseh sredstev, ki so na voljo.

Po enem letu je sklad izplačal le manjši delež subvencij

Sklad so odprli poleti leta 2016 in do zdaj je po podatkih zveznega urada za ekonomijo in nadzor izvoza subvencijo uveljavilo 46.897 kupcev električnih avtomobilov. V intervjuju je Andreas Obersteller, predsednik zveznega urada, dejal, da so kupcem električnih avtomobilov namenili 600 milijonov subvencij, do zdaj pa so porabili le 65 milijonov evrov.

Sklad naj bi kupcem ponujal subvencije do sredine leta 2019, glede na trenutne prodajne številke pa se lahko zgodi, da bo ob koncu programa nekaj denarja celo ostalo nepodeljenega.


Električni renault zoe in zima: Kako, koliko daleč in za koliko evrov na smučanje, kje polniti?

Elektrika za Slovence: porabimo je vse več, prihajajo velika vlaganja in višji računi

Dokaz, da je avtorevolucija bližje, kot se zdi v Sloveniji?


Teslini avtomobili predragi za uveljavitev subvencije

Sklad naj bi s 4.000 evri subvencije prepričal kupce, naj se namesto za običajen avtomobil odločijo za nakup električnega avtomobila. Do subvencije niso upravičeni kupci Teslinih modelov, saj naj bi bili predragi v primerjavi s preostalimi električnimi avtomobili. Do subvencije so upravičeni le avtomobili s ceno pod 60 tisoč evri. Američani so sicer pripravili posebno izvedenko s ceno pod to mejo, a jim ni uspelo prepričati uradnikov, tako da so Teslini kupci v Nemčiji ostali brez državne subvencije. Po nekaj neuspelih poskusih dogovora Teslini modeli še vedno niso upravičeni do subvencij, čeprav v blagajni denarja ne primanjkuje.

Pri zveznem uradu načrtujejo preusmeritev sredstev v razvoj infrastrukture in povečanje števila polnilnih postaj.

Nemci težko pričakujejo prihod druge generacije nissan leafa, ki bo nedvomno dvignil prodajne številke električnih vozil. | Foto: Nissan Nemci težko pričakujejo prihod druge generacije nissan leafa, ki bo nedvomno dvignil prodajne številke električnih vozil. Foto: Nissan

Teslin model S je predrag, da bi kupec lahko uveljavil državno subvencijo. Kupci zato čakajo na prihod cenejšega modela 3. | Foto: Tesla Motors Teslin model S je predrag, da bi kupec lahko uveljavil državno subvencijo. Kupci zato čakajo na prihod cenejšega modela 3. Foto: Tesla Motors

Ne spreglejte