Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 7. 2018,
8.44

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Natisni članek

Audi Volvo Mercedes-Benz Peugeot

Sobota, 7. 7. 2018, 8.44

5 let, 9 mesecev

Bodo o nakupu avtov res odločali digitalni zasloni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Velika večina avtomobilov ima danes vgrajen še klasični analogni števec, a novejši avtomobili so vse pogosteje opremljeni z digitalnimi merilniki. Kot pravijo pri največjem svetovnem dobavitelju ploskih zaslonov za digitalne merilnike, bo število zaslonov v notranjosti avtomobila postalo eden ključnih dejavnikov za nakup avtomobila.

Digitalni zasloni v potniški kabini bodo vse pogostejši, s prihodom električnih avtomobilov pa bodo tudi eden glavnih razlogov za nakup avtomobila. | Foto: Audi Digitalni zasloni v potniški kabini bodo vse pogostejši, s prihodom električnih avtomobilov pa bodo tudi eden glavnih razlogov za nakup avtomobila. Foto: Audi

Digitalni zasloni so postali stalnica avtomobilskega sveta

Če danes sedemo za volan cenovno dražjega avtomobila se nam odpre pogled na številne visokoresolucijske digitalne zaslone, analogni merilniki pa so tako rekoč že izginili. Japan Display je največji svetovni dobavitelj digitalnih zaslonov v avtomobilski industriji, saj je približno 30 odstotkov vseh zaslonov na evropskem trgu izdelanih v njihovih tovarnah. Kmalu bodo razširili poslovanje v ZDA, Japonsko in Kitajsko, in v 5,7 milijarde evrov vrednem trgu povečali tržni delež na 19 odstotkov.

Japonci trdijo, da bo elektrifikacija avtomobilskega sveta močno spremenila nakupne navade ljudi. V ospredju odločitve za nakup avtomobila ne bodo več pogonski sklop, povprečna poraba goriva, moč in preostali parametri, temveč bo imela večji poudarek notranjost. Eden ključnih prodajnih stebrov znamk bo postalo število zaslonov v notranjosti.

''Nekoč se je vse vrtelo okoli motorja - koliko ima valjev, kakšno moč ima in kakšen je zvok. Z električnimi motorji je vse to nepomembno. Kako torej pridobiti pozornost? Veliko lahko storiš z zasloni,'' je v intervjuju za medij Autonews dejal Holder Gerkens, direktor Japan Displaya.

Prilagodljivi, pregledni, moderni - tudi proizvajalci cenovno dostopnih avtomobilov se počasi odločajo za vgradnjo digitalnih merilnikov, ki bodo kmalu v celoti zamenjali analogne. | Foto: Gregor Pavšič Prilagodljivi, pregledni, moderni - tudi proizvajalci cenovno dostopnih avtomobilov se počasi odločajo za vgradnjo digitalnih merilnikov, ki bodo kmalu v celoti zamenjali analogne. Foto: Gregor Pavšič

Razlike so vedno manjše

Digitalni merilniki so za zdaj pogostejši v cenovno dražjih modelih, a jih drugi proizvajalci hitro dohitevajo. Digitalni zasloni postajajo stalnica v celotni avtomobilski branži, med prvimi pa so se za polno digatilizacijo, ki je hkrati cenovno dosegljiva, odločili pri Peugeotu.

Naslednji korak pri razvoju digitalnih zaslonov predstavljajo zasloni v tehnologiji OLED. Glavna razvojnika te tehnologije sta Samsung in LG, vendar so zasloni OLED bistveno dražji od običajnih LCD in imajo omejen rok trajanja. Po drugi strani pa so bistveno tanjši in učinkovitejši ter prinašajo obilico novih možnosti za oblikovanje potniških kabin. Za zdaj bomo v večini primerov spremljali običajne zaslone LCD, a proizvajalci premijskih avtomobilov počasi že zamenjujejo zaslone s tistimi s tehnologijo OLED.

Ne spreglejte