SiolNET. Avtomoto Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sto tisočakov za registrsko oznako limuzine, v kateri je umrl J. F. Kennedy

2

termometer

 | Foto:
Registrsko oznako GG 300, ki je bila na ameriški predsedniški limuzini med atentatom na J. F. Kennedyja, so na dražbi v Dallasu prodali za sto tisoč ameriških dolarjev oziroma 92 tisoč evrov.

Tablico rešil tisti, ki je limuzino po atentatu varnostno nadgradil

Potem ko so 22. novembra leta 1963 v Dallasu izvedli atentat na takratnega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja, so Lincolnovo predsedniško limuzino odpeljali k podjetju Hess & Eisenhardt za dodatno varnostno nadgradnjo. V tem procesu so agenti FBI z avtomobila odstranili registrsko oznako GG 300 in jo zavrgli.

Dobesedno iz smeti je tablico rešil lastnik družbe Willard C. Hess, jo hranil v svojem podjetju in nato predal svoji hčeri Jane Walker. Ta je tablico šele pred kratkim prinesla na dražbo hiše Heritage Auctions v Dallasu, kjer je po 52 letih dobila novega lastnika.

Izklicna cena je bila 40 tisoč ameriških dolarjev, najvišji ponudnik pa je za ta del ameriške zgodovine odštel kar sto tisoč dolarjev oziroma 92 tisoč evrov.

Kennedyjev lincoln v uporabi vse do leta 1977

Predsedniška limuzina, v kateri je umrl takrat 46-letni Kennedy, je sicer na ogled v muzeju Henryja Forda v Dearbornu. Po atentatu so ji pri Hess & Eisenhardt namestili neprebojno streho, dodatno zaščito in jo prebarvali v črno barvo. Uporabljali so jo do leta 1977.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin