Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2022,
7.00

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

avtomobilski ključi rezervni ključi avtomobil PR članek

Ponedeljek, 17. 10. 2022, 7.00

1 leto, 5 mesecev

Ste izgubili avtomobilske ključe? Storiti morate TO.

Oglasno sporočilo

Avtomobilski ključi so nepogrešljivi za odklepanje in zaklepanje vozila ter njegov zagon, zato je več kot očitno, da nam izguba ključev lahko povzroči številne preglavice in dodatne stroške. In kako ravnati v takšnem primeru?

ste izgubili avtomobilske ključe | Foto:

Če imate nadomestni ključ pri roki, potem ni nobenih težav. Če pa ugotovite, da ste izgubili zadnje in edine ključe za svoje vozilo, se pripravite na nekoliko večje stroške.

Da bi se izognili temu, vam svetujemo, da imate vedno nekje v omari vsaj en rezervni ključ avtomobila. Če izgubite ključ, vam bo ta vedno pri roki, ob tem pa ne pozabite izdelati novega.

Različne vrste avtomobilskih ključev, ki jih je mogoče izdelati

Avtomobilski ključi so v zadnjem desetletju doživeli velik napredek in številne novosti so z leti olajšale vsakodnevno uporabo avtomobilov in povečale varnost. Predvsem pa so avtomobilski ključi postali pravo čudo tehnike, s katerim lahko že na daljavo upravljamo različne funkcije v avtomobilu.

vrste avtomobilskih ključev | Foto:

S tem pa so se določene stvari tudi otežile – predvsem izdelava avtomobilskih ključev v primeru njihove izgube ali odtujitve. Sodobni ključi se namreč v avtomobilu identificirajo, zato njihovo kopiranje oziroma kloniranje ni tako enostavno.

Danes poznamo različne vrste ključev, in sicer:

  • klasične kovinske avtomobilske ključe, ki vsebujejo le rezilo,
  • klasične kovinske ključe z daljinskim zaklepanjem,
  • kodirne kovinske ključe,
  • preklopne kodirne ključe z daljinskim zaklepanjem,
  • pametne ključe, ki vam omogočajo popolnoma brezstično delovanje, kar pomeni, da lahko ostanejo v vašem žepu ali torbici med odklepanjem, zaklepanjem ter tudi med zagonom in samo vožnjo v avtomobilu.

Omejitev pri izdelavi rezervnih ključev danes skorajda ni. Izjeme so le nekateri najnovejši modeli avtomobilov s pametnimi ključi, pri katerih se je treba obrniti na pooblaščenega zastopnika.

Kaj storiti v primeru izgube ključev?

Če ste izgubili svoje avtomobilske ključe in so vam ostali le še nadomestni, vam priporočamo, da se čim prej pozanimate o izdelavi oziroma kopiranju in programiranju ključev.

Ko želite za svoj izgubljeni ključ narediti nadomestno kopijo, lahko to storite na dva načina.

  1. Za izdelavo rezervnih avtomobilskih ključev lahko poskrbijo zastopniki posameznih avtomobilskih znamk. Ti so neposredno povezani s tovarno in imajo vse podatke za izdelavo nadomestnega ključa, vendar je v tem primeru običajno postopek dolgotrajnejši in dražji.
     
  2. Vse pogosteje pa se z izdelavo avtomobilskih ključev ukvarjajo tudi ključavničarji, ki pozorno sledijo razvoju avtomobilske industrije in imajo temu primerne naprave, zato vam brez težav lahko izdelajo:
  • rezervne kodirne avtomobilske ključe za veliko večino vozil, kar jim omogočajo diagnostične naprave ter naprave za kopiranje kode s ključa na ključ in kloniranje "crypto" transponderjev,
  • rezervne avtomobilske ključe z daljinskim upravljalnikom za večino vozil na našem trgu, v tem primeru vam dobavijo ključ za vaše vozilo, ga ustrezno vrežejo, nato pa še sprogramirajo transponder za vžig in daljinski upravljalec,
  • pametne ključe, tudi za vozila višjih razredov in premium znamk.

Za izdelavo novih ključev potrebujete …

Če imate nadomestni ključ, vam nove ključe izdelajo na podlagi nadomestnega - povsem logično, da ga morate prinesti s seboj. Vseeno pa se je k ponudniku tovrstnih storitev najbolje pripeljati kar z avtomobilom, saj se lahko delovanje nemudoma preizkusi v praksi.

Vozilo je obvezno v primeru, ko je potrebna izdelava ključev z daljincem ali pametnih ključev, saj se tovrstni ključi programirajo v vozilu in jih ni mogoče kopirati oziroma klonirati.

kaj potrebujete za izdelavo avto ključev | Foto:

Iz varnostnih razlogov poleg delujočega ključa in vozila ponudnik storitve želi videti tudi prometno dovoljenje, iz katerega je razvidno lastništvo vozila, izkazati pa morate tudi svojo identiteto.

V primeru izgube avtomobilskih ključev vam je lahko v veliko pomoč pri tem tudi zavarovalnica, saj v svojih kasko paketih zavarovanja omogočajo tudi kritje škode v primeru odtujenega ali izgubljenega ključa. V tem primeru morate o izgubi ključa obvestiti policijo, da o dogodku pripravi zapisnik, ta pa je podlaga za povračilo škode.

Kaj pa, če ste ostali popolnoma brez vseh avtomobilskih ključev?

Če ostanete tudi brez nadomestnih ključev, so stroški rezervnih ključev lahko enormni, poleg tega se morate spopasti še s številnimi dodatnimi težavami:

  • čakanje, da vam ponudnik izdela nove ključe, oziroma vleka vozila na uradni servis in nekaj časa brez vozila;
  • v nekaterih primerih morate naročiti celo dva ključa, saj včasih vozilo ne dopušča kodiranja samo enega;
  • na srečo vam nekateri ključarji lahko izdelajo ključ kar na lokaciji vozila in neprimerljivo ceneje ter hitreje kot pooblaščeni servis.

Priskrbite si rezervne avtomobilske ključe, še preden bo prepozno!

Vsako leto na stotine Slovencev izgubi ključ avtomobila in pri AMZS poročajo, da zaradi izgube ključev posredujejo vsaj enkrat dnevno.

Zato vam na tem mestu dajemo nasvet: vedno imejte na zalogi rezervne avtomobilske ključe!

Naročnik oglasnega sporočila je KLJUČEK.SI.

Ne spreglejte