Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
15. 4. 2011,
13.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Citroën Ford

Petek, 15. 4. 2011, 13.27

7 let, 12 mesecev

Srebrni pokazali zobe, prihodnost relija za Ogierja in Latvalo

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
McLarnov Lewis Hamilton je zmagovalec tretje dirke sezone, VN Kitajske v Šanghaju. Sebastiena Ogierja in Jarija-Mattija Latvalo pa sta na reliju po Jordaniji ločili le dve desetinki sekunde.

Moderno dirkališče z veliko simbolike iz kitajske zgodovine

Pri snovanju šanghajskega dirkališča, ki je F1 premiero doživelo leta 2004, je dirkaškemu arhitektu Tilkeju na pomoč priskočil Peter Wahl, skupaj pa sta ustvarila 5,4-kilometrsko stezo v obliki kitajske črke Šang, ki pomeni visoko ali nad. Tudi sicer sta pri zasnovi uporabila veliko simbolike iz kitajske zgodovine. Tribune denimo so oblikovane po paviljonih, ki naj bi spominjali na stari šanghajski vrt Yuyan, vse pa naj bi na nek način prikazovalo "poroko" visoke tehnologije z naravnim okoljem, ki naj bi bila značilna za moderno Kitajsko.

Pravo okolje za dirkanje ''na nož''

Kot vse Tilkejeve steze je tudi šanghajska široka in razgibana. Čeprav tehnično ne spada med najzahtevnejše, pa ima nekaj sila zanimivih zavojev, medtem ko dolge ravnine, na katerih dirkalniki razvijejo visoke hitrosti ter so posledično prisiljeni v silovita zaviranja, dodobra preizkušajo zanesljivost in trpežnost materiala. V nasprotju z nekaterimi klasičnimi stezami s prehitevanjem v Šanghaju dirkači ne bi smeli imeti težav.

Kdo lahko ustavi Vettla in njegovega ''letečega bika'' RB7?

Pogled na lestvico voznikov in konstruktorjev svetovnega prvenstva formule 1 je za vse Red Bullove konkurente zagotovo nič kaj prijeten, saj ima aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel po samo dveh dirkah kar 24 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Jensonom Buttonom (VBr/McLaren-Mercedes), z enako točkovno dominanco pa ekipa iz Milton Keynesa zaseda vrh konstruktorske lestvice, kjer ji je za zdaj najbliže moštvo McLaren-Mercedes. Jasno je, da se pred VN Kitajske navijači in inženirji sprašujejo, kdo lahko ustavi Vettla.

Logistični zaplet pred relijem po Jordaniji

V Jordaniji se je začel četrti reli svetovnega prvenstva. Zaradi logističnih težav je bila uvodna etapa relija odpovedana. Zaplet se je zgodil že v izraelskem pristanišču Haifi, kjer je zaradi odpovedi motorja obtičala ladja, ki je iz Evrope prevažala pomembne dele za ekipe in televizijsko hišo, ki skrbi za prenose in posnetke dirk. Na trasi okrog Mrtvega morja bosta vlogo vodilnih dirkačev v svetovnem prvenstvu branila Sebastien Loeb in Mikko Hirvonen.

Ne spreglejte