Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2019,
8.35

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča REGIA GROUP

Natisni članek

Vožnja REGIA GROUP advertorial

Torek, 19. 3. 2019, 8.35

2 meseca, 2 tedna

Sposobnost, s katero se ne smemo hvaliti

Vsebino omogoča REGIA GROUP
branje hrana mutlitasking

Hiter življenjski tempo nas vedno bolj sili v to, da se hkrati posvečamo več opravilom. Če med vožnjo uporabljamo telefon, je tako, kot da bi imeli v krvi najvišjo dovoljeno stopnjo alkohola.

Multitasking spreminja delovanje naših možganov in zmanjšuje našo pozornost.

Zloglasna večopravilnost je na videz nedolžna sposobnost žongliranja med več projekti oziroma nalogami naenkrat. Prav zaradi te sposobnosti postavljamo na kocko svoje življenje. Določene naloge od nas zahtevajo popolno zbranost , da se jim lahko popolnoma posvetimo, hkrati pa je prav večopravilnost naša največja ovira, da nismo dovolj zbrani in vse počnemo zelo površno.

Oglejte si Gašperjev izziv

Gašper Bergant je na ulici testiral sposobnosti multitaskinga. Videti je zabavno, a le dokler se dogaja na ulici in ne v prometu.

#gasperjevizziv: Podpišite zaobljubo in sodelujte v nagradni igri

Gašperjev izziv Regia | Foto: Za volanom je treba biti popolnoma zbran. Odgovoren voznik ve, da multitasking zmanjšuje vozne sposobnosti, zato spoštuje pravilo, da se med vožnjo posveča le vožnji.

 

gaš | Foto: Gašper Bergant vse voznike poziva, naj podpišejo zaobljubo. Obljubite si, da boste med vožnjo kot odgovoren voznik zdržali brez telefona ali ga vsaj uporabljali v skladu s pravili varne vožnje.

Z zaobljubo se boste obvezali, da se za volanom ne boste posvečali drugim opravilom, s tem pa se boste uvrstili v žrebanje za bogate nagrade:

  • večerja na zajli za dve osebi,
  • 10 nahrbtnikov Regia,
  • 20 kompletov prve pomoči za avtomobiliste.

Hkrati je podpis zaobljube tudi družbeno odgovorno dejanje.

Regia bo za vsako podpisano zaobljubo namenila 1 evro Zavodu Varna pot. Zbrana sredstva bodo namenili za poučna predavanja za bodoče in mlade voznike.

V poslovnih enotah Regia lahko zavod z lastno donacijo podprete tudi vi:

  • Ljubljana z okolico: PE Vodovodna, PE Vič, PE Moste, PE Brdo in PE Brezovica
  • Kranj: PE REMONT Labore, PE Primskovo.

Priložnost, da zamočimo več kot eno stvar

vožnja večopravilnost multitasking | Foto:

Ko ponosno razlagamo, kako med spremljanjem televizije beremo Facebook in se igramo z otrokom ter hkrati pripravljamo zapleten projekt za službo, pravzaprav priznavamo, kako zelo neučinkovito se lotevamo vsega.

Pozabljamo, da je naša najpomembnejša veščina prav zmožnost daljše osredotočenosti na eno stvar.

Večopravilnost je pravo nasprotje fokusa in nam s tem, ko se dobesedno utapljamo v množici informacij in projektov, povzroča dodaten stres. Pravzaprav nam daje izvrstno priložnost, da zamočimo več kot eno stvar, ki bi jo lahko izpeljali povsem korektno.

Možgani zmorejo misliti samo na eno stvar

Čeprav v določenem časovnem okviru lahko hkrati mislimo na več stvari, pa svoje miselne sposobnosti lahko posvetimo le eni zahtevni stvari naenkrat. Lahko recimo hodimo in žvečimo hkrati, ne moremo pa hkrati nalivati vode in brati. Ali pa voziti in brati sporočil na telefonu.

Vsakokrat, ko možgani preklopijo pozornost z ene naloge na drugo, se možganski procesi še naprej ukvarjajo s prvo nalogo. Vsak takšen preklop torej od nas zahteva dodatno energijo in nas pravzaprav upočasni.

Štirikrat več možnosti za nezgodo

telefon vožnja | Foto:

Če med vožnjo pišemo sporočila ali telefoniramo, naši možgani postanejo selektivno pozorni le na določene informacije iz okolja. Zaradi preobilice informacij določene podatke kar izbrišejo. Če med pisanjem članka večkrat pogledamo elektronsko pošto in zaradi tega v tekstu naredimo več slovničnih napak ali drugih spodrsljajev, kot so nedokončani stavki, si bomo sicer nakopali urednikovo slabo voljo ali pa jezo bralcev. Malo težje si občasno pogledovanje na telefon privoščimo med vožnjo.

Zaradi nekaj sekund nepozornosti se lahko zgodi prometna nezgoda. Možgani voznika, ki med vožnjo uporablja telefon, delujejo tako kot pri vozniku z najvišjo dovoljeno stopnjo alkohola v krvi. Tako ima kar štirikrat več možnosti, da povzroči trčenje. Lahko bo "zadovoljen", če bo posledica samo zmečkana pločevina.Naša varnost v prometu in varnost vseh drugih udeležencev je odvisna od naše sposobnosti, da se upremo vsem aplikacijam in napravam, ki poskušajo ukrasti našo pozornost.

Ne spreglejte