Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
22. 4. 2016,
13.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,58

8

Natisni članek

Letalo Ivo Boscarol Pipistrel

Petek, 22. 4. 2016, 13.53

6 let, 7 mesecev

Ivo Boscarol z novim certifikatom Slovenijo izstrelil med elito

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,58

8

Pipistrel | Foto arhiv Pipistrela

Foto: arhiv Pipistrela

Pipistrelovo letalo Virus je prejelo certifikat Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA). S prvim takšnim certifikatom v zgodovini Slovenije lahko ajdovsko letalsko podjetje v naslednjih letih podvoji svojo prodajo.

Slovensko letalo je prvič v zgodovini certificirano v večini držav sveta, kjer priznavajo evropske certifikate.

"Za nas to pomeni, da smo se končno prelevili iz proizvajalca ultralahkih letal, po čemur smo bili zelo znani, v proizvajalca resnega letalstva t. i. splošnega letalstva in da bomo lahko začeli proizvajati letala, kakršno je prvo letalo Virus, tudi za komercialno uporabo," je povedal direktor Pipistrela Ivo Boscarol.

Pipistrelovo novo zmago so skupaj z Ivom Boscarolom na sejmu proslavili tudi slovenska veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko, Pipistrelov glavni inženir Vid Plevnik (tretji na fotografiji) in konzul RS v Münchnu Jože Keček (četrti na fotografiji), ki je sejem v podporo Pipistrelu obiskal skupaj z veleposlanico. | Foto: arhiv Pipistrela Pipistrelovo novo zmago so skupaj z Ivom Boscarolom na sejmu proslavili tudi slovenska veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko, Pipistrelov glavni inženir Vid Plevnik (tretji na fotografiji) in konzul RS v Münchnu Jože Keček (četrti na fotografiji), ki je sejem v podporo Pipistrelu obiskal skupaj z veleposlanico. Foto: arhiv Pipistrela

Za komercialna letala se jim je odprl trg vsaj 150 držav

Kot pravi, bodo zdaj lahko šolali tudi pilote splošnega letalstva in glede na to, da certifikat velja v vseh državah, v katerih ima EASA podpisan bilateralni sporazum, to za podjetje pomeni, da se jim je v trenutku za letalo Virus odprt trg 150 držav in jim ne bo treba certifikata pridobivati v vsaki državi posebej.

"To za Pipistrel in za 200 družin, kooperantov in drugih, ki so povezani s Pipistrelom v Sloveniji, za naslednja desetletja pomeni še bolj stabilno poslovanje. V naslednjih letih lahko podvojimo prodajo Pipistrelovih letal," je pomembnost pridobljenega certifikata poudaril Boscarol.

 

Certifikat, ki ga je od predstavnika EASE prejel Ivo Boscarol, bo Pipistrelu omogočil več kot stoodstotno rast. | Foto: arhiv Pipistrela Certifikat, ki ga je od predstavnika EASE prejel Ivo Boscarol, bo Pipistrelu omogočil več kot stoodstotno rast. Foto: arhiv Pipistrela


Oglejte si slovenski virus, ki ga je nagradila tudi NASA


Letos bodo kupcem dobavili vsaj 20 takšnih letal

Dogovori s potencialnimi kupci že potekajo. Na sejmu je podjetje včeraj obiskala tudi Melanie Dermelius, naročnica četrtega od naslednjih 20 letal, ki jih bo podjetje dobavilo v letošnjem letu. Boscarol upa, da celo več.

"Gremo naprej z našo vizijo, da bomo počasi postali veliki in tudi proizvajalci večsedežnih letal, ne le štirisedežnih, ki jih delamo zdaj," je povedal Boscarol.

Melanie Demelius, naročnica četrtega naslednjega virusa (na fotografiji), je pilotka letala Airbus 380 in že ima eno Pipistrelovo ultralahko letalo. | Foto: arhiv Pipistrela Melanie Demelius, naročnica četrtega naslednjega virusa (na fotografiji), je pilotka letala Airbus 380 in že ima eno Pipistrelovo ultralahko letalo. Foto: arhiv Pipistrela

V preteklem tednu je Pipistrel opravil tudi test Kitajske

V preteklem tednu je podjetje obiskalo pet inšpektorjev kitajske agencije za civilno letalstvo in opravilo 'validacijo'. To je pregled skladnosti vseh podatkov za certifikate, ki jih potrebujejo za prodajo Kitajski. Pripomb niso imeli.

Že naslednji teden bo tako v Ajdovščini na obisku kitajska delegacija, ob obisku pa bo minister za transport in direktor kitajske agencije za civilno letalstvo Feng Zhenglin družbi predal certifikate za prodajo letal na kitajskem trgu.

Slovenija med elitno letalsko industrijo

Pridobitev za Slovenijo pomeni, da je postala njena letalska industrija elitna. Spadamo namreč med proizvajalce, ki jih lahko v Evropi preštejemo na prste ene roke, pravi Boscarol.

"Je pa to velik preskok tudi za podjetje, saj smo se morali najprej reorganizirati in pridobiti certifikat za načrtovanje takih letal," dodaja.

Pipistrel je Slovenijo ponesel med elito industrije resnega oziroma t. i. generalnega letalstva. | Foto: arhiv Pipistrela Pipistrel je Slovenijo ponesel med elito industrije resnega oziroma t. i. generalnega letalstva. Foto: arhiv Pipistrela

Zahtevnost pridobitve certifikata za načrtovanje letal onemogoča kopiranje

Za omenjeni certifikat za načrtovanje takšnih letal, ki so ga pridobili lani, je bilo potrebnih 17 tisoč dokumentov, od katerih nobeden nima manj kot pet strani. Potrebna so bila štiri leta testiranja na tleh in v zraku in certifikat je zahteval okoli dva milijona in pol evrov stroškov, je pojasnil Boscarol.

"Kar je pri certifikatu dobro, je to, da ko ga enkrat uspeš pridobiti, ta certifikat velja leta in je to velika naložba za naprej. Zahtevnost pridobivanja certifikata pa pomeni tudi, da se takšnega letala ne da skopirati. Ne Kitajci, ne kdo drug ga ne bo mogel prodati, ker se lahko prodaja le s certifikatom," je Boscarol že v naprej odgovoril na vprašanje o morebitnem kopiranju.

 

Pipistrel na nemškem sejmu zaseda pomembno mesto

Na sejmu ima Pipistrel tri razstavne prostore. Enega imajo v velikosti 600 kvadratnih metrov, kjer so predstavljena dvosedežna letala, med njimi popolnoma električno trenažno letalo.

Na sejmu predstavljajo tudi hibridni pogon za štirisedežna letala, ki je bil predstavljen pred nekaj meseci. | Foto: arhiv Pipistrela Na sejmu predstavljajo tudi hibridni pogon za štirisedežna letala, ki je bil predstavljen pred nekaj meseci. Foto: arhiv Pipistrela

Panthera je letalo prihodnosti

Na sejmu imajo zunaj predstavljeno letalo panthera, ki tam tudi opravlja demonstracijske polete in vozi potencialne kupce.

V sredo je Pipistrel prav za to letalo od ene najpomembnejših revij generalne aviacije Aerokurier prejel tudi nagrado za letalo prihodnosti.

Ne spreglejte