SiolNET. Avtomoto Novice
3,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Jean-Pierre Mesić, generalni direktor Renaulta Nissana Slovenija

Slovenci spregledali Dacio: miselnost kupcev ali trgovcev?

3,64

termometer

Jean Pierre Mesić Renault
Jean-Pierre Mesić pred novim renault cliom na avtomobilskem salonu v Ženevi. Foto: Gregor Pavšič

Prvi mož Renaulta in Nissana v Sloveniji ter širši regiji z nestrpnostjo pričakuje prihod novega renaulta clia, v Sloveniji pa si od kupcev in tudi svojih trgovcev želi več podpore znamki Dacia. Ta ima v Zahodni Evropi marsikje višji tržni delež kot v Sloveniji.

Renault clio Peugeot 208 Avtomoto Prvi vtis: mišice, stikala iz dacie in presenečenje zadaj

Jean-Pierre Mesić je vodenje družbe Renault Nissan Slovenija prevzel poleti leta 2016. Nečak nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića je na razstavišču v Ženevi, pričakovano, z navdušenjem pripovedoval o novem renaultu cliu, s katerim želi še utrditi prodajni položaj znamke na slovenskem trgu. Ta je tradicionalno zelo naklonjen Renaultu, kar je povezano tudi s tovarno Revoz v Novem mestu. Lani so tam zabeležili drugo najuspešnejše leto v zgodovini in tudi clia bodo (poleg Turkov) izdelovali prav zaposleni v Revozu.

''Stikala iz dacie v clia? To ni nič takega …''

Ko smo Mesiću na Ženevskem razstavišču pokazali sredinsko konzolo novega clia s stikali in gumbi iz dusterja, se je le nasmejal. Do zdaj je veljalo, da Dacia prejema že zdavnaj amortizirano in zato krepko cenejšo opremo od Renaulta, a z razvojem romunske znamke se bo očitno spremenilo tudi to. Ko smo jeseni leta 2017 v Grčiji prvič vozili dusterja, smo celo zapisali, da se pri Renaultu njegove sredinske konzole ne bi sramovali.

''Da, to ni nič takega, vsi to počnejo. Tudi Volkswagen si sestavne dele deli s škodami in seati,'' poudarja Mesić.

Notranjost novega renault clia, ki je v primerjavi s predhodnikom tehnološko precej bolj izpopolnjen in tudi do voznika bolj prijazen. Notranjost novega renault clia, ki je v primerjavi s predhodnikom tehnološko precej bolj izpopolnjen in tudi do voznika bolj prijazen. Foto: Gregor Pavšič

dacia duster Avtomoto Kako dacia z dodatkom za 210 evrov poseka elito #foto

Prodaja Dacie v Evropi tudi brez novih modelov vztrajno raste

Hrvat s francoskim potnim listom je poleg stabilnega položaja Renaulta v regiji poudaril vsaj v Sloveniji še neizkoriščen potencial Dacie. Romuni letos že drugo leto zapored ne bodo predstavili novega modela in tudi naslednji sandero prihaja na ceste šele leta 2021, a rast znamke v Evropi še vedno raste.

Lani so v 44 državah prodali 655 tisoč svojih osebnih avtomobilov, kar je bilo 7,5 odstotka več kot predlani. V Franciji je Dacia postala četrta najuspešnejša avtomobilska znamka (141 tisoč prodanih vozil) in celo tretja med fizičnimi kupci. In ko smo Mesića prosili za primerjavo slovenskega in hrvaškega avtomobilskega trga, je izpostavil prav Dacio.

Duster je najnovejši predstavnik Dacie, ki je zato tudi najbolj kakovosten. Novi sandero na ceste prihaja leta 2021. Duster je najnovejši predstavnik Dacie, ki je zato tudi najbolj kakovosten. Novi sandero na ceste prihaja leta 2021. Foto: Gašper Pirman

Zahodna Evropa in Hrvaška sta Dacio bolje sprejeli kot Slovenija

''Hrvati so jo precej bolje sprejeli. V Sloveniji moramo s pomočjo mreže povečati zaupanje v to znamko. Slovenijo ne želim primerjati s Hrvaško, temveč z Avstrijo, Švico, Nemčijo, Francijo in Italijo. Na zahodu je Dacia zelo uspešna znamka, sandero je v Franciji med zasebnimi kupci v samem vrhu. Za zasebnem trgu bi radi prišli blizu petim odstotkom trga,'' pravi Mesić.

Mesić priznal, težava je tudi v trgovcih

Dacia v Sloveniji nima namenskega trgovca, temveč je dodana izbranim Renaultovim trgovcem in serviserjem. Po uradni statistiki je Dacia lani na bruto slovenskem avtomobilskem trgu prodala 2.572 avtomobilov, kar je zadoščalo za 3,5-odstotni tržni delež. Predlani so prodali še 3.787 avtomobilov. Zakaj torej Slovenci v večji meri ne kupujejo avtomobilov te znamke?

Mesić: ''To je stvar miselnosti. To ni le težava kupcev, temveč tudi naše prodajne mreže. Ta je bolj usmerjena v Renault, Dacio so najprej začeli kot dodatek, a zdaj je to postala prava znamka. Lani smo samo v Evropi prodali skoraj 600 tisoč avtomobilov. Številne avtomobilske znamke se takim številkam ne morejo približati.''

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin