Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
14. 11. 2013,
13.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zimske gume

Četrtek, 14. 11. 2013, 13.05

8 let

Slovenci in zimske gume: poznamo jih slabše, kot si mislimo!

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Raziskava med slovenskimi vozniki je pokazala, da večina menjavo letnih gum z zimskimi prepusti vulkanizerjem, mnogi pa kljub zaupanju v svoje znanje niso poznali najmanjšega zahtevanega profila gum.

O menjavi gum, snežnih verigah, minimalnemu profilu in priporočljivi starosti

Pri AMZS so naredili raziskavo o navadah, ki jih imamo slovenski vozniki glede menjave letnih in zimskih gum. V anketi je sodelovalo 889 oseb, od tega 90 odstotkov moških.

Med Slovenci dve tretjini oziroma 62 odstotkov voznikov svoje letne gume za zimske zamenja pri vulkanizerjih, četrtina pa gume menja sama. To velja predvsem za voznike, ki imajo pri sebi dva kompleta platišč.

Snežne verige ima pri sebi 42 odstotkov vprašanih, približno dve tretjini voznikov pa meni, da bi verige znali namestiti na svoj avtomobil.

Lansko zimo je imelo 93 odstotkov Slovencev zimske gume, šest odstotkov pa jih je vozilo kar z letnimi gumami. Preostali niso vedeli, kakšne gume so imeli na vozilu.

Več kot tretjina voznikov, kar 39 odstotkov, se z zimskimi gumami vozi tudi poleti. To naredijo predvsem takrat, ko so zimske gume že preveč obrabljene za naslednjo zimsko sezono.

Ali poznate zakonsko zahtevano globino profila?

Velika večina voznikov je bila prepričana, da pozna zakonsko zahtevano najmanjšo globino profila za zimske gume. Odgovori so vsebovali globine vse od dva do osem milimetrov. Podobno velik razpon je bil tudi pri odgovorih na vprašanje, kolikšna je priporočljiva najvišja starost zimskih gum. Vozniki so navajali starost od dveh do osmih let.

"Pnevmatika je osnovna povezava med vozilom in podlago. Ne glede na to, katero znamko, vrsto ali cenovni razred vozila vozimo, lahko vozne zahteve voznika na podlago prenese le ustrezna pnevmatika. Vsa tehnična pomagala oziroma programi, ki jih vsebujejo moderna vozila bodo svojo vlogo odigrala v kritičnih situacijah le ob ustrezni reakciji voznika in ustreznih gumah na vozilu. Kljub vsej tehniki, ki jo imajo moderna vozila, o legi vozila v prvi vrsti še vedno odloča voznik, ki bo ob pravilnih reakcijah z ustreznimi pnevmatikami kos nenadni nevarnosti," je pred začetkom zakonsko določenega zimskega obdobja dejal Danijel Granda iz AMZS-jevega centra varne vožnje na Vranskem.

Ne spreglejte