Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Nedelja,
19. 11. 2017,
4.10

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

1

Natisni članek

Simon Premrl sodišče Ferrari Unika TTI igrače

Nedelja, 19. 11. 2017, 4.10

6 let, 5 mesecev

Slovence tožil Ferrari, kako se je izteklo?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

1

Ferrari | Foto Andreja Lončar

Foto: Andreja Lončar

Slovenski prodajalec igrač Unika TTI je s prodajo rdečih formulic kršil pravice blagovne znamke, ki jo je registriral Ferrari, je v tožbi italijanskega avtomobilskega velikana zoper postojnsko podjetje ugotovilo ljubljansko sodišče. Unika TTI mora prekiniti prodajo spornih igrač, medtem ko je zahtevo za uničenje proizvodov na trgu in plačilo deset tisoč evrov kazni Ferrari umaknil.

Po prvi sodni obravnavi, ki je potekala maja lani, nam je direktor Unika TTI Simon Premrl pojasnil, da se je Ferrari primera lotil zelo ostro. Februarja 2015, ko je Unika TTI razstavljala na sejmu igrač in iger v Nürnbergu v Nemčiji, največjem tovrstnem sejmu v Evropi, jim je z razstavnega prostora nekdo ukradel model igrače, formule rdeče barve. Čez tri dni se je na njihovem razstavnem prostoru oglasila ekipa ljudi – trije izterjevalci in dva odvetnika  –, ki jo je pooblastil Ferrari. S seboj so imeli sodno listino v nemščini, ki jim je očitala kršenje pravic Ferrarijeve blagovne znamke, in sicer za model igrače, ki so jim ga nekaj dni pred tem ukradli, nam je povedal Premrl.

Odvetniki so predstavnikom podjetja Unika TTI dejali, da je logotip na formuli (fotografija spodaj) preveč podoben Ferrarijevemu, za kar naj bi jim grozila kazen v obliki šestmestne številke in celo zapor. Kot alternativo so jim ponudili, da Unika TTI plača 5.600 evrov kazni, hkrati pa sporne označbe na izdelkih prekrije s flomastrom, v kar je Premrl privolil.

To je znak, ki je zmotil Ferrarijeve odvetnike. Po besedah direktorja podjetja Unika TTi Simona Premrla so se na sejmu dogovorili, da zadostuje prekritje znaka (kot na desni fotografiji), a je Ferrari nato v sodnem sporu trdil, da to ni dovolj.  | Foto: Andreja Lončar To je znak, ki je zmotil Ferrarijeve odvetnike. Po besedah direktorja podjetja Unika TTi Simona Premrla so se na sejmu dogovorili, da zadostuje prekritje znaka (kot na desni fotografiji), a je Ferrari nato v sodnem sporu trdil, da to ni dovolj. Foto: Andreja Lončar

Še ena sporna igrača v slovenski trgovini

Čez nekaj mesecev je postojnsko podjetje prejelo tožbo Ferrarija z zahtevo za deset tisoč evrov odškodnine, saj naj bi Ferrarijevi predstavniki v trgovini v Ilirski Bistrici odkrili izdelek, ki je vseboval sporni znak. "V trgovini so bili le nekaj dni po dogodku na sejmu, ko nam še ni uspelo popraviti vseh izdelkov," trdi Premrl. Kasneje naj bi se sestal s predstavniki Ferrarija, ki naj bi se strinjali, da med prodajnimi izdelki Unika TTI ni več spornih. 

Ferrari zmagal, a tudi omilil zahteve

A sojenje se je lani vseeno začelo. Ferrari je zaradi "kršitve pravic iz znamk" od Unike TTI terjal deset tisoč evrov. Kasneje je Ferrari plačilo kazni umaknil, prav tako zahtevo za uničenje proizvodov, ki so že v prodaji (predstavnik Ferrarija je lani na sodišču dejal, da naj bi se dogovorili, da jih postojnsko podjetje pošlje v uničenje v Maranello).

Sodišče je odločilo, da je podjetje Unika TTI kršilo evropske figurativne znamke, ki jih je registriral Ferrari, in da mora prekiniti prodajo spornih igrač. Prav tako je moralo toženo podjetje del sodbe, izrečene že oktobra lani, objaviti v dnevnem časopisju, kar je te dni tudi storilo.

Ne spreglejte