Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
27. 5. 2014,
10.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Škoda Terenski Avtomoto Športni Avtomoto

Torek, 27. 5. 2014, 10.04

8 let

Škoda yeti Xtreme – za terenske izzive in adrenalinske ovinke

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Škoda yeti Xtreme ima štirikolesni pogon, 17-palčna platišča s terenskimi gumami in učinkovitejše zavore iz octavie RS. SUV poudarja praktičnost in raznovrstnost, prav tako pa tudi športen potencial.

Škodin SUV poganja 1,8-litrski motor TSI, pogon je štirikolesni

Škoda s študijo yeti Xtreme poudarja raznovrstnost in potencialno atraktivnost svojega avtomobila ter potencial štirikolesnega pogona. Pri Škodi so namreč yetija pripravili za skrajne terenske razmere, obenem pa mu dodali še kanček dirkaškega duha, ki ga v Mladi Boleslavi, kjer domuje tudi Škoda Motorsport, seveda dobro poznajo.

Yetija poganja 1,8-litrski motor TSI s 112 kilovati, ki se na vsa štiri kolesa prenašajo prek šeststopenjskega samodejnega menjalnika DSG. Avtomobil ima 250 njutonmetrov navora. Do sto kilometrov na uro pospeši v devetih sekundah in doseže najvišjo hitrost 192 kilometrov na uro. Za učinkovito ustavljanje štirikolesno gnanega SUV so mu pri Škodi namestili zavore iz octavie RS.

Brez dušilcev zvoka, zato pa z lopato in dodatno zaščitenim odbijačem

SUV v svetleči sivi barvi izstopa po fluroscentnih 17-palčnih platiščih in agresivnih terenskih gumah. Stranska okna so zatemnjena, sprednji odbijač ima dodatno zaščito (s kljukami za vleko) in večji dovod zraka v motor. Tu so tudi žarometi LED in po višini nastavljivo podvozje.

Izpušni sistem z dvema zaključkoma nima dušilcev zvoka, zato naj bi bil ta primeren za športno naravnega SUV, ki poudarja celo svoj potencial za hitrostne preizkušnje v reliju. V prtljažniku so rezervno kolo in posebni podlagi za lažje izkopavanje iz blata.

Notranjost bolj podobna dirkalniku kot majhnemu športnemu terencu

Potniki sedijo v Recarovih športnih sedežih s štiritočkovnim varnostnim pasom, volanski obroč je prav tako športen, ob njem sta tudi ročici za pretikanje prestav samodejnega menjalnika. Notranji del vrat so naredili iz ogljikovih vlaken, v notranjost sta integrirana lopata in termosteklenica, tla so prekrita z aluminijem.

Na sredinski konzoli najdemo nož za rezanje varnostnih pasov in gasilni aparat.

Škoda bo študijo predstavila ta konec tedna na tradicionalnem Volkswagnovem srečanju ob Vrbskem jezeru v Avstriji.

Ne spreglejte