Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 12. 2013,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Škoda Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Sreda, 11. 12. 2013, 9.33

8 let

Škoda yeti – v mestnem fraku in outdoor opremi tudi v slovenske salone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na slovenske ceste je zapeljal prenovljen yeti. Pravzaprav dve različici yetija, urbana in terenska. Ločijo ju videz, namen in zasnova pogona. Slovenske kupce bo yeti nagovarjal tudi z bogato opremo.

Mednarodno uspešen

Ta Škodin kompaktni SUV je od leta 2009, ko je vstopil na trg, postal eden najuspešnejših predstavnikov svojega avtomobilskega razreda. V Evropi namreč yeti s približno petodstotnim tržnim deležem spada med deset najbolje prodajanih športnih terenskih vozil segmenta A, do sredine letošnjega leta pa je Škoda skupaj prodala že 263.200 yetijev.

Dobro je bil ta simpatični SUV sprejet tudi med slovenskimi vozniki, ki so med letoma 2011 in 2013 kupili 937 yetijev, med katerimi jih je bilo malce več kot polovica (493) opremljenih s štirikolesnim pogonom.

Dve različici za še boljšo prilagoditev trgu

Predvsem zaradi učinkovitejše prilagoditve trgu, kjer konkurenca uspešno trži urbanim nalogam prilagojene različice brez štirikolesnega pogona, so se pri Škodi odločili, da prenovljenega yetija na trg pošljejo v dveh različicah. Tudi na slovenske ceste sta tako pravzaprav zdaj zapeljala dva različna yetija. Eden je oblekel elegantni frak in ga zanimajo predvsem utrip mest ter izzivi urbane džungle, drugi, outdoor, pa ostaja raziskovalec, namenjen ljudem z aktivnim življenjskim slogom ali pa poklicem, vezanim na naravo oziroma teren.

Zato je opremljen s precej prepričljivim, elektronsko nadzorovanim štirikolesnim pogonom in od tal oddaljen 18 centimetrov. Poleg tega je bolj robusten, saj karoserijo z dodatnimi elementi, tudi na podvozju (paket za slabše terene), ščiti pred ostrimi in trdimi elementi narave. Kot tak znova precej odločno zre onkraj meja cestnih robnikov.

Pri slovenskem uvozniku pravijo, da je urbani yeti namenjen predvsem kupcem, ki so se do zdaj spogledovali s "crossover" modeli, križanci med avtomobilskimi razredi. Zagotovo pa računajo tudi na voznike, ki iščejo prilagojeno avtomobilsko anatomijo, ki ponuja višje sedenje in lažje vstopanje ter večjo preglednost.

Yeti outdoor pa je namenjen vsem tistim, ki s cest velikokrat zavijejo tudi na slabše makadame, gozdne ceste in celo kolovoze. Za svojega ga torej hitro utegnejo vzeti športno naravnane družine, gobarji, gozdarji, lovci, vinogradniki, lastniki vikendov …

Dimenzijsko ostaja v dozdajšnjih okvirih, postal pa je pametnejši: nazaj gleda s kamero, parkira sam …

Prenovljeni yeti je po dimenzijah večinoma enak predhodniku, kašen dodaten milimeter v dolžino in širino so mu prinesli novi oblikovni elementi, ki pa nimajo vpliva na življenjski prostor potnikov in prtljage.

Med notranjimi merami najbolj izstopa 1.027 milimetrov višine prostora za glavo na zadnjih sedežih. S tega vidika je prvak svojega razreda.

Prepriča tudi s prilagodljivostjo zadnjih sedežev, dobrodošle pa so že znane Škodine praktične rešitve "simply clever": obojestranska talna obloga prtljažnika, izgradljiva LED-lučka v prtljažniku, držalo za varnostni brezrokavnik pod voznikovim sedežem in koš za smeti na notranji strani vrat.

Na seznam tehničnih novosti je prenova yetiju dodala kamero za vzvratno vožnjo, samodejnega parkirnega asistenta različice 2.0, ki sam vrti volan tako pri bočnem kot tudi vzvratnem parkirnem manevru. Zagon motorja ter odklepanje in zaklepanje pa so po novem (doplačilo) na voljo tudi, ko ključ počiva v žepu (funkcija KESSY).

Štirje dizli in dva bencinarja

Motorni nabor prenovljenega yetija ponuja štiri dizelske in tri bencinske stroje z razponom moči od 77 (1,2 TSI) do 125 (2,0 TDI) kilovatov. Vsem pri dihanju pomaga turbopolnilnik, gorivo pa v valje vstopa preko direktnega vbrizga.

Prenos moči poteka prek ročnega pet- in šeststopenjskega menjalnika ali pa samodejnega, dvosklopčnega menjalnika DSG v različici s 6 in 7 prestavnimi stopnjami. V določenih različicah so motorji – 90 kW 1.4 TSI, 77 kW 1.6 TDI, 103 kW 2.0 TDI s sedemstopenjskim menjalnikom DSG – opremljeni še s tehnologijo Green tec, ki povečuje energijsko učinkovitost in zmanjšuje izpuste. Ta tehnologija zajema sistem start&stop, sistem za regeneracijo zavorne energije (rekuperacijo) in pnevmatike z manjšim kotalnim uporom.

Glede porabe goriva in količine emisij izstopa izvedba GreenLine z motorjem 1.6 TDI z močjo 77 kilovatov in sprednjim pogonom ter ročnim menjalnikom. Tak yeti naj bi v povprečju zahteval 4,6 litra dizelskega goriva na 100 kilometrov in v zrak izpustil 119 gramov ogljikovega dioksida na kilometer.

Cene se začnejo pri dobrih 16 tisočakih, izstopa cenovno ugodna in bogata deželna oprema

V Sloveniji je treba za novega yetija pripraviti najmanj 16.255 evrov (active TSI). Za dizelski vstopni model je treba pripraviti 18.990 evrov, cenovni prag štirikolesnega pogona pa je še za slabega tisočaka dražji in se prične pri 20.145 (active 1,4 TSI 4x4) evrih. Slovenski uvoznik se je v tovarni dogovoril za precej bogato deželno opremo, ki je za nameček v dveh paketih (active in ambition) za 550 oziroma 250 evrov cenejša, kot je bila. Že v osnovnem paketu je denimo yeti tako opremljen s šestimi zračnimi blazinami, srednji paket pa prinaša tudi samodejno klimatsko napravo, tempomat, prenosno LED-svetilko, aluminijasta platišča …

Ne spreglejte