Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
27. 10. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Škoda Družinski Avtomoto

Četrtek, 27. 10. 2016, 12.00

6 let, 6 mesecev

Škoda je prenovila svojo zastavonošo

Škoda octavia – prenovljena čehinja šokirala z novim obrazom

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Škoda octavia - napoved prenove modela | Foto Škoda

Foto: Škoda

Škoda octavia je v sklopu obsežne prenove postala pametnejša in varnejša, spremenila pa je tudi obraz. Bo deljeno ohišje žarometov po vzoru starega mercedesa razreda E privabilo ali odvrnilo kupce? Na ceste prihaja ob koncu leta.

Presenetili s presekanimi žarometi

Škoda octavia - napoved prenove modela | Foto: Škoda Foto: Škoda

Iz Mlade Boleslav so prišle prve fotografije prenovljene škode octavie. Oblikovalci so presekali žaromete in jim namenili dve ločeni ohišji in prvič tudi možnost osvetljevanja ceste izključno s tehnologijo LED.

Odstopanje od uveljavljene oblikovalske prakse že polarizira. Drugih, večjih sprememb, razen blago osveženega sprednjega odbijača, ni.

Octavia znotraj ostaja klasično zadržana. Ob prenovi ni dobila digitalne instrumentne plošče (te nima niti večji in prestižnejši superb), bo pa ob izbiri primerno drage opreme lahko obogatena z velikim, 9,2-palčnim zaslonom. | Foto: Škoda Octavia znotraj ostaja klasično zadržana. Ob prenovi ni dobila digitalne instrumentne plošče (te nima niti večji in prestižnejši superb), bo pa ob izbiri primerno drage opreme lahko obogatena z velikim, 9,2-palčnim zaslonom. Foto: Škoda

Povezana s spletom

Octavia sledi trendom – zato bo lahko povezljiva s spletom tudi z vmesnikom LTE (visoka hitrost prenosa mobilnih podatkov), potniki bodo lahko izbrali večji, 9,2-palčni zaslon vmesnika, korak naprej pa je naredila tudi na področju asistenčnih sistemov.

Lastniki prikolic bodo veseli pomočnika za samodejno vzvratno manevriranje (pripomoček je v sklopu koncerna debitiral pri passatu), prepoznala bo pešce in v primeru nevarnosti trka tudi reagirala z zaviranjem, inženirji so optimizirali tudi parkirnega pomočnika. Skladno s tehnologijo, ki jo ponujajo že številni drugi koncernski modeli, pa bo med vzvratno vožnjo preverjala prostor za vozilom, z radarjem nadzirala mrtve kote.

Škoda je nadgradila tudi octavijin nabor pripomočkov simply clever – zapomnila si bo lahko nastavitve več voznikov, prvič pa ponujala ogrevanje volana ter mizice na hrbtiščih sprednjih sedežev. Na fotografiji izvedenka combi. | Foto: Škoda Škoda je nadgradila tudi octavijin nabor pripomočkov simply clever – zapomnila si bo lahko nastavitve več voznikov, prvič pa ponujala ogrevanje volana ter mizice na hrbtiščih sprednjih sedežev. Na fotografiji izvedenka combi. Foto: Škoda

Motorna paleta ostaja nespremenjena

Motorna paleta z razponom zmogljivosti med 63 in 135 kilovati ostaja nespremenjena. Štirikolesni pogon bo na voljo pri 1,8-litrskem turbobencinarju z oznako TSI in pri dvolitrskih dizlih. Zahtevnejši vozniki bodo, kot pred prenovo, izbirali prilagodljivo podvozje DCC (dynamic chassis control) s prilagajanjem odzivnosti vzmetenja in krmiljenja v zavetju voznih programov comfort, normal in sport.

V prostorskem smislu ostaja nespremenjena. To pomeni prostorno klop in glede na karoserijsko izvedbo (limuzina ali karavan) tudi 590- oziroma 610-litrski prtljažnik, katerega prostornina se s podrtjem klopi poveča na 1.580 oziroma 1.740 litrov. | Foto: Škoda V prostorskem smislu ostaja nespremenjena. To pomeni prostorno klop in glede na karoserijsko izvedbo (limuzina ali karavan) tudi 590- oziroma 610-litrski prtljažnik, katerega prostornina se s podrtjem klopi poveča na 1.580 oziroma 1.740 litrov. Foto: Škoda

Ne spreglejte