Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
20. 6. 2013,
13.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Škoda Družinski Avtomoto

Četrtek, 20. 6. 2013, 13.46

8 let

Škoda octavia combi – dimenzijski prirastek in 610 litrov prtljažnika

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Octavia combi v Slovenijo prihaja z dinamičnimi, jasnimi in brezčasnimi linijami, 610 litri osnovnega prtljažnega prostora in možnostjo štirikolesnega pogona. V Slovenijo letno 1100 octavij.

Karavanska octavia z osnovnimi 610 litri prostornine prtljažnika

Škodino modelsko ofenzivo zdaj tudi v Sloveniji nadaljuje karavanska različica škode octavie, ki tako kot limuzina stavi na dimenzijski in prostorninski prirastek, obenem pa z izboljšanim razmerjem med ceno in opremo pogleduje že proti višjemu delu svojega razreda.

Karavanska škoda octavia combi je v primerjavi s predhodnico daljša za devet in širša za 4,5 centimetra. Potnikom na zadnjih sedežih nudi 7,3 centimetra kolenskega prostora, glavni poudarek karavana pa je seveda njegov prtljažnik. Ta ima osnovno prostornino 610 litrov, ki jo je mogoče povečati do 1740 litrov. Ob nakupu zložljivega sovozniškega sedeža je mogoče diagonalno v octavii peljati predmete dolžine slabih treh metrov.

Octavia combi zdaj tudi z električno panoramsko šipo, električno dvižnimi zadnjimi vrati …

Octavia combi tako kot limuzina prinaša veliko drobnarij pod imenom simply clever, ki so jim pri karavanu dodali še obešalnik za oblačila, vzvod za podiranje zadnje klopi iz prtljažnika, novost zanjo pa sta tudi elektronsko pomična panoramska šipa in elektronsko dvižna vrata prtljažnika.

Škoda bo svojega karavana ponujala s tremi različnimi bencinskimi in dvema različnima dizelskima motorjema, ki so nato na voljo še v različnih zmogljivostih. Bencinski bodo imeli od 63 do 132 kilovatov, dizelski pa od 66 do 110 kilovatov.

Trije bencinski in dva dizelska motorja, štirikolesni pogon s peto generacijo Haldexove sklopke

Poleg ročnih pet- in šeststopenjskim menjalnikov bosta na voljo tudi samodejna menjalnika DSG s šestimi in sedmimi prestavami.

Pri karavanski octavii ne bo manjkal niti štirikolesni pogon, ki bo na voljo s peto generacijo sklopke Haldex. Ta v primerjavi s prejšnjo generacijo prinaša predvsem drugačno lubrikacijo v samem diferencialu.

Na slovenske ceste letno 1100 octavij

Octavia bo za Škodo tudi v Sloveniji velikega pomena, saj bo z večjimi dimenzijami tudi odprla pot povečani različici rapida, ki prihaja na trg jeseni. Škodin tržni delež se je v zadnjih desetih letih povečal za 3,9 odstotka in se približuje sedmim odstotnim točkam. Octavia predstavlja okrog 36 odstotkov prodaje vseh modelov, trend prodaje pa se tudi pri nas giblje v smer večjih avtomobilov, ki so za uvoznika tudi bolj dobičkonosni.

Medtem ko je Škoda pri nas že razprodala vse octavie prejšnje generacije, namerava letos prodati 320 novih limuzinskih in 460 novih karavanskih octavij.

Letno namerava Škoda v prihodnjih letih obdržati dosedanjo raven prodaje, ki je znašala nekaj nad 1100 octavij na leto.

Octavia novi slovenski hit?

Čeprav je karavanska octavia na slovenski trg zapeljala šele danes, so zanjo že predhodno prejeli 180 naročil. To kaže na zaupanje voznikov, ki so sicer v veliki večini izbirali med obema razpoložljivima dizelskima motorjema. Dobro polovico že prodanih octavij poganja dvolitrski dizelski motor. Med različicami opreme je s precejšnjo prednostjo do zdaj najbolj priljubljena ambition.

Ne spreglejte