Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
16. 5. 2019,
6.41

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

4

Natisni članek

trajekt Danska Švedska

Četrtek, 16. 5. 2019, 6.41

4 leta, 11 mesecev

Si predstavljate tak trajekt tudi na Hrvaškem?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

4

trajekt | To je eden izmed dveh nekdaj dizelsko gnanih trajektov med Švedsko in Dansko, ki jih danes poganja izključno elektrika iz obnovljivih virov. | Foto ForSea

To je eden izmed dveh nekdaj dizelsko gnanih trajektov med Švedsko in Dansko, ki jih danes poganja izključno elektrika iz obnovljivih virov.

Foto: ForSea

Večinoma se povpraševanje po prevozih s trajekti poveča predvsem v poletnih mesecih, ponekod pa trajekti predstavljajo tudi vsakodnevno nepogrešljivo prometno žilo. Med Švedsko in Dansko vozita električna trajekta Tycho Brahe in Aurora, ki sta največja trajekta s takim pogonom.

Alternativni pogoni postopno prihajajo tudi v krajši ladijski promet. Tam so zahtevane poti vnaprej zelo natančno znane, kar olajša načrtovanje baterijskih sklopov in vmesno polnjenje baterij.

Razdalja med obema krajema je sicer le štiri kilometre, ki pa jo trajekta prevozita vsakih 15 minut oziroma 46-krat na dan.  | Foto: ForSea Razdalja med obema krajema je sicer le štiri kilometre, ki pa jo trajekta prevozita vsakih 15 minut oziroma 46-krat na dan. Foto: ForSea Trajekta dnevno preplujeta skoraj 190 kilometrov

Med švedskim Helsingborgom in danskim Helsingorjem od lanskega leta vozita trajekta družbe ForSea z električnim pogonom. Prevzela sta naloge prevozov na zelo prometnem morskem prehodu. Nekoč so ju poganjali dizelski motorji, nato pa so jima v osmih tednih predelali pogon na elektriko. Dizelski motor je na krovu ostal le še za primere okvar.

Razdalja med obema krajema je sicer le štiri kilometre, ki pa jo trajekta prevozita vsakih 15 minut oziroma 46-krat na dan. Dnevno torej vsak med njima prepluje okrog 186 kilometrov. Pri tem letno prepelje sedem milijonov potnikov in skoraj dva milijona vozil.

izpušni sistem dizel
Avtomoto Umazani dizel in umazana elektrika: kdo koga vleče za nos?

Postopek nekajminutnega polnjenja baterije se izvede samodejno. | Foto: ForSea Postopek nekajminutnega polnjenja baterije se izvede samodejno. Foto: ForSea

Baterije so izjemno velike, uporabljena elektrika pa "zelena"

Ker je ladja torej velika, potrebuje tudi zelo velike baterije. Ladjo poganjajo štirje motorji s skupno močjo šest megavatov, zmogljivost baterij pa znaša 4,1 megavata. Današnji električni avtomobili imajo največje baterije z zmogljivostmi okrog 100 kilovatnih ur. Po zagotovilih družbe za polnjenje baterij uporabljajo le obnovljivo električno energijo iz vod in vetra.

Kljub izjemno velikemu baterijskemu sklopu pa zagotavlja ta energija le za 3,5 vožnje oziroma okrog 14 kilometrov. Ob vsakem postanku (devet minut na Švedskem, pet minut na Danskem) baterijo krajši čas polnijo. Baterija bo predvidoma zdržala vsaj pet let, vložek v ladjo (27 milijonov evrov) pa se bo lastnikom predvidoma povrnil v osmih letih.

Ne spreglejte