Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
30. 8. 2024,
23.01

Osveženo pred

1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,11
BYD xia BYD

Natisni članek

Petek, 30. 8. 2024, 23.01

1 dan

BYD xia

Se enoprostorci vračajo? Kitajci razkrili novega, ta kmalu tudi pri nas.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,11
BYD xia | Foto BYD

Foto: BYD

BYD je za prihodnje leto potrdil prihod svojega priključnohibridnega enoprostorca v Evropo.

V Evropi smo imeli nekoč mnogo uspešnih enoprostorcev, začenši z uspešno prvo generacijo renaulta espace in nazadnje forda S-max. Zaradi povečanega povpraševanja po športnih terencih pa so proizvajalci večinoma klasične enoprostorce s trga že umaknili.

V zadnjih mesecih je nekaj proizvajalcev kljub temu napovedalo prav taka vozila. Čeprav gre za dokaj nišne modele, je osvežitev za trg vseeno dobrodošla. Konec lanskega leta smo sedeli v lexusu LM, Volvo je napovedal model EM90, kitajski BYD pa bo še letos na domače ceste poslal svojega enoprostorca xia.

BYD z novo platformo za priključne hibride

Ta v Evropo prihaja prihodnje leto, so potrdili pri BYD. Vozilo je dolgo 5,14 metra, široko je 1,97 in visoko 1,80 metra.

V primerjavi z Volkswagnovim multivanom s podaljšano medosno razdaljo je slaba dva centimetra krajši, obenem pa tri centimetre širši in kar deset centimetrov nižji. V vozilu bo prostora do osem potnikov, xia pa bo na voljo v različici s štirimi, šestimi ali sedmimi sedeži. Med neposrednimi tekmeci sta lahko tudi mercedes razred V ali volkswagen bulli.

Pogon ne bo električni, temveč priključno hibridni. Vozilo bo nastalo na novi platformi, ki je namenjena prav priključnim hibridom. Pri obstoječih pogonih BYD uporablja kombinacijo elektromotorja in 1,5-litrskega bencinskega motorja, pripadajoča baterija pa ima kapaciteto deset kilovatnih ur ali 15,9 kilovatne ure. Baterija je tipa LFP. Xia bo eden izmed treh priključnih hibridov, ki jih namerava BYD prihodnje leto pripeljati v Evropo.

O ceni kljub ugodnemu kitajskemu izhodišču lahko za zdaj le ugibamo

Vozilo bo na Kitajskem stalo od 300 tisoč juanov, kar pomeni slabih 40 tisoč evrov. Cene v Evropi bodo iz različnih vzrokov, med njimi so tudi zdaj povišane uvozne carine, zagotovo višje.

Za BYD bo model xia prvi poizkus z enoprostorcem tudi na globalnem trgu. V Evropi trenutno prodajajo šest modelov, prodajni rezultati pa niso najboljši. Kot smo že poročali, so v Nemčiji zdaj že uradno prekinili sodelovanje s švedskim trgovcem Hedin in bodo prodajo preusmerili na lastno podjetje BYD Europe.

BYD xia | Foto: BYD Foto: BYD

BYD xia | Foto: BYD Foto: BYD

Ne spreglejte