SiolNET. Avtomoto Novice
2,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Porsche in sintetična goriva eFuel

Rešitev za klasične motorje? To gorivo bodo izdelovali že kmalu.

2,59

termometer

Porsche 911 S
Bodo klasične avtomobile v prihodnje lahko poganjala umetna goriva? Foto: Gregor Pavšič

Sintetična goriva bi lahko v prihodnje postala eden izmed alternativnih pogonskih virov avtomobilov, vsaj do zdaj pa med proizvajalci še niso dobila resne potrditve. Porsche jih bo začel testno proizvajati prihodnje leto.

Pri Porscheju so razvoj lastnih sintetičnih goriv sicer napovedali že lani, ob predstavitvi novega porscheja 911 GT3 pa so razkrili še nekaj več podrobnosti o tem projektu. Nemška znamka športnih avtomobilov trenutno prek taycana sicer zelo uspešno vstopa tudi na področje električnih vozil, ki so postala v Evropi za proizvajalce nujna. Sintetična goriva bi ponujala še eno izmed alternativ v prihodnosti.

Nemci so sintetična goriva pod oznako eFuel začeli razvijati predvsem kot eno izmed možnosti, da v prihodnje na cestah obdržijo svoje stare avtomobile. Taka goriva pa bi lahko uporabili tudi pri vseh novih modelih s klasičnim motorjem na notranje izgorevanje, in to brez večjih predelav pogona.

Porsche 911 GT3 Avtomoto Poslušajte ta zvok: to je novi Porschejev športnik #video

Izpusti primerljivi z današnjimi električnimi avtomobili

Glede izpusta CO2, z vidika celotne proizvodnje goriv, bi bila lahko po besedah Franka Walliserja, pri Porscheju podpredsednika za oddelek motošporta in vozil GT, enako "čista" kot zdajšnja električna vozila. Sintetična goriva namreč nimajo stranskih produktov ter tudi znatno manjši izpust majhnih delcev in dušikovih oksidov kot zdajšnja klasična goriva.

Testno proizvodnjo sintetičnih goriv bodo pri Porscheju začeli prihodnje leto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin