Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
6. 1. 2023,
0.51

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

12

Natisni članek

električni avtomobili peugeot inception CES 2023 Peugeot

Petek, 6. 1. 2023, 0.51

1 leto, 3 mesece

Peugeot inception

Razkrit ponoči: taki bodo peugeoti po letu 2026 #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

12

Peugeot inception | Ponoči v Las Vegasu razkriti koncept peugeot inception | Foto Peugeot

Ponoči v Las Vegasu razkriti koncept peugeot inception

Foto: Peugeot

Peugeot s futurističnim konceptom inception napoveduje svoje nove avtomobile po letu 2026. Imeli bodo električni pogon, izhajali bodo z namenskih električnih platform Stellantisa in usmerjeni bodo v drugačen koncept dojemanja avtomobila, kot ga poznamo danes.

Peugeot inception je na oder v Las Vegasu pripeljal kot veliko futuristično vozilo, ki je skladno s Peugeotovo tradicijo tudi oblikovano zelo pompozno, dinamično in vpadljivo.

To je koncept, ki napoveduje predvsem Peugeotovo prihodnost znotraj koncerna Stellantis. Do leta 2030 bo Peugeot v Evropi ponujal le še polno električne avtomobile, v ZDA bo njihov delež takrat predvidoma 50-odstoten.

Koncept ima dva elektromotorja in baterijo s kapaciteto sto kilovatnih ur.  | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Koncept ima dva elektromotorja in baterijo s kapaciteto sto kilovatnih ur. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Danes divji koncept, po letu 2026 bo del serijskih peugeotov

To sta na odru povedala Stellantisov predsednik Carlos Tavares in Linda Jackson, ki je kot izvršna direktorica Peugeota predstavila futuristični koncept. Njegovo bistvo je v prehodu na namenske električne platforme, ki omogočajo povsem drugačen in bistveno bolj napreden izkoristek avtomobila tako v tehnološkem kot prostorskem smislu. Del tega je tudi 800-voltni sistemi, kakršnega zdaj napoveduje tudi Peugeot.

Nekatere konkurenčne znamke so na to pot že krenile, Peugeot - očitno kot vodilna Stellantisova avtomobilska znamka na tem področju - tako prihodnost napoveduje po letu 2026 oziroma do konca tega desetletja.

Napoved avtomobilov z namenskih električnih platform

Stellantis danes za svoje električne avtomobile še nima namenskih električnih platform. Vsi obstoječi električni modeli pri Peugeotu (in preostalih znamkah) so le predelani klasični avtomobili, ki so jih razvijali okrog motorja z notranjim izgorevanjem. Tak avtomobil zato z vidika energijske učinkovitosti, tehnologije in prostorskega izkoristka ponuja še dokaj malo prednosti - če seveda izvzamemo osnovni elektromotor in z njim povezano vožnjo.

Izjemno vpadljiv zadek koncepta. Kakšen bo vpliv na prihodnje serijske peugeote? | Foto: Peugeot Izjemno vpadljiv zadek koncepta. Kakšen bo vpliv na prihodnje serijske peugeote? Foto: Peugeot

Nizek in širok zaslon bo očitno postal del Peugeotove notranjosti. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Nizek in širok zaslon bo očitno postal del Peugeotove notranjosti. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Nov volanski "obroč" za tehnologijo steer-by-wire  | Foto: Peugeot Nov volanski "obroč" za tehnologijo steer-by-wire Foto: Peugeot

Stellantis bo že čez dve leti predstavil tri nove tehnološke platforme (STLA brain, STLA smartcockpit, STLA autodrive) in obenem nove štiri platforme za električna vozila (STLA small, STLA medium, STLA large in STLA frame). Do konca desetletja bodo imeli pet velikih tovarn za baterije, tri tudi v Evropi (Nemčija, Italija in Francija).

Steer-by-wire, velika baterija, prostornost …

In nazaj h konceptu inception. Ima dva elektromotorja, baterijo s kapaciteto sto kilovatnih ur in napovedanim dosegom vse do 800 kilometrov. Sistemska moč pogona je okrog 500 kilovatov, avtomobil pa stoji na napredni 800-voltni tehnologiji.

Ena izmed tehnoloških novosti bo digitalizirani volanski sistem steer-by-wire (elektronski sistem namesto mehanske volanske letve), temu primerna pa sta tudi nov koncept volanskega "obroča" - ta se imenuje hypersquare - in nov nizek zaslon prek celotne širine avtomobila. Jacksonova je nakazala tudi na nove prijeme pri barvi, skrbi za maso, prav tako prostornost v vozilu.

Ta ne bo več le prevozno sredstvo, temveč s tehnološkimi novostmi tudi novo družbeno okolje.

Danes koncept, čez štiri ali pet let del serijskega avtomobila.

Peugeot inception | Foto: Peugeot Foto: Peugeot

Peugeot inception | Foto: Peugeot Foto: Peugeot

Peugeot inception | Foto: Peugeot Foto: Peugeot

Ne spreglejte