Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
28. 3. 2013,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Land Rover Terenski Avtomoto

Četrtek, 28. 3. 2013, 13.39

8 let

Range rover sport - sedem sedežev in pol tone manjša masa

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Land Rover je v New Yorku predstavil težko pričakovano novo generacijo range rover sporta, ki so ga poimenovali za porscheja 911 med SUV-ji. Športni terenec je zrasel in postal veliko lažji.

Daljša medosna razdalja za prostornejšo notranjost

Prva generacija sporta je doživela velik uspeh, saj je postala najbolj dobičkonosen model Jaguar Land Roverja. Še posebej dobro se je športni terenec prodajal v New Yorku, zato so novo generacijo avtomobila tudi predstavili na tamkajšnjem avtomobilskem salonu.

V primerjavi s prejšnjo generacijo je novi range rover sport krajši za 6,2 centimetra in ima 17,8 centimetra daljšo medosno razdaljo. V primerjavi s klasičnim range roverjem je različica sport še vedno 14,9 centimetra krajša.

Novi sport si z osnovnim range roverjem deli več od predhodnika. Skupne imata osnovne dele podvozja, prenos moči in ključne dele nove aluminijaste šasije. Čeprav je zadnji previs krajši kot prej, so pri Land Roverju z drugačno notranjostjo pridobili več prostora za potnike in celo prostor za dva električno zložljiva sedeža v zadku vozila.

Z enakim motorjem je novi sport 420 kilogramov lažji

Eden glavnih poudarkov novega sporta je nižja masa. Če primerjamo različico z enakim motorjem V6, je novi sport lažji za 420 kilogramov. Izboljšali so tudi zračni upor, zato aerodinamični količnik upora znaša le 0,34.

Športni terenec bo na voljo s trilitrskim dizelskim in petlitrskim bencinskim motorjem V8, ki bosta opremljena s sistemom start&stop in bosta moč na štiri kolesa prenašala prek ZF-ovega samodejnega osemstopenjskega menjalnika.

Potem ko bo range rover sport naslednje leto dobil še dodatni dizelski in bencinski motor, bo na ceste zapeljala tudi njegova dizelsko-električna hibridna različica.

Range rover sport bo imel na voljo tudi reduktor za razporeditev navora 50 : 50, serijsko pa bo razporeditev med obema osema v razmerju 42 : 58.

Ne spreglejte