Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2022,
22.43

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

5

Natisni članek

električna vozila Kombi ID.buzz volkswagen ID.Buzz Volkswagen

Ponedeljek, 6. 6. 2022, 22.43

1 leto, 10 mesecev

Prvič v Sloveniji: Volkswagen ID.buzz

Prvi vtis: pokukali smo v nov Volkswagnov kombi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

5

V centru AMZS na Vranskem je Volkswagen pripravil vozniško izkušnjo z različnimi modeli, a na presenečenje mnogih so iz Nemčije pripeljali tudi na proizvodnjo pripravljeni električni kombi ID.buzz. Njegova proizvodnja je stekla pred petimi dnevi, tokrat pa smo se morali zadovoljiti s predserijsko različico. Žal bomo morali počakati še nekaj časa, da sedemo v potniško različico električnega kombija, smo pa dodobra preverili tovornega ID.buzz, ki za znamko Volkswagen predstavlja pomemben korak naprej v segmentu lahkih gospodarskih vozil.

Ko smo stopili v večji predstavitveni prostor, kjer je bil parkiran najnovejši Volkswagnov model, smo najprej opazili svetlobni podpis, ki je postal prepoznaven znak družine ID. Presenečeni nad tem, kar vidimo – proizvodnja v tovarni v Hannovru je namreč stekla šele pred petim dnevi –, smo seveda hitro pristopili. Pri Volkswagnu so nam hitro pojasnili, da gre za predprodukcijski model, zato raven nekaterih podrobnosti še ni takšna, kot je pri avtih, ki so v teh dneh prvi zapeljali s proizvodnega traku. Kakšen je torej prvi vtis?

Kje je pokrov motorja?

ID.buzz je dolg 4,71 metra, širok je 1,98 metra in visok 1,93 metra. Zaradi izredno kratkega previsa in kratkega sprednjega pokrova v živo deluje manjši, kot smo dobili vtis na prvih uradnih fotografijah. Zaradi zanimivih oblikovnih rešitev, koles, potisnjenih povsem na skrajne konce, in razmeroma velike višine, deluje manjši, kot v resnici je. Za lažjo predstavo, v primerjavi z multivanom je krajši za kar 19 centimetrov, a je od njega dobrih sedem centimetrov širši in malenkost nižji.

O novodobnem nasledniku legendarnega kombija T1 smo pisali že veliko. Če povzamemo najpomembnejše novosti: ID.buzz sloni na namenski električni platformi MEB (tako kot ID.3, ID.4 in ID.5). Medosna razdalja znaša 2,98 metra, kar je največ med vsemi avtomobili družine ID. To je torej le dober centimeter manj kot pri multivanu (ali električnem hyundaiu ioniq 5), a na primer skoraj 22 centimetrov več kot pri ID.4.

Zaradi kratkih previsov ID.buzz deluje krajše, kot je v resnici. V tovorni prostor naj bi šli dve evro paleti. | Foto: Gašper Pirman Zaradi kratkih previsov ID.buzz deluje krajše, kot je v resnici. V tovorni prostor naj bi šli dve evro paleti. Foto: Gašper Pirman

Tovorni del deluje precej visoko

Tega nismo opazili samo mi, tudi drugi novinarski kolegi so nas spraševali, ali se nam zdi nakladalni prostor postavljen nekoliko visoko. Brez neposredne primerjave je težko govoriti, a res se nam je zdel nekoliko višji. Logično, seveda. Pod tovornim delom je namreč baterijski paket z zmogljivostjo 77 kilovatnih ur. Nosilnost je omejena na 650 kilogramov.

Kljub temu je v tovornem delu prostora za dve evro paleti, ob naročilu vlečne kljuke pa bo lahko ID.buzz za seboj vlekel prikolico z maksimalno obremenitvijo do tisoč kilogramov. Nekaterih podrobnosti nam žal še ni uspelo izvedeti, saj se bo predprodaja potniške in tovorne različice v Sloveniji začela konec junija, takrat pa bodo znani tudi ceniki in vse razpoložljive možnosti.

Brez osrednjega grebena

Tako kot pri drugih članih družine ID. je tudi v primeru tovornega ID.buzz velik poudarek na uporabnosti potniške kabine. Med sedeži na dnu seveda ni osrednjega tunela. Ker je celoten pogonski sklop z motorjem in enostopenjskim menjalnikom bistveno manjši kot pri termičnih motorjih, je lahko potniška kabina bistveno bolj prostorna. Ko smo sedli za volan, nas je tam pričakal poznan pogled.

Volkswagen vztraja pri svoji zasnovi armaturne plošče, kjer se praktično vse upravlja prek osrednjega zaslona na dotik. Pred voznikom je nameščen manjši digitalni zaslon, menjalna ročica pa je nameščena ob digitalnem zaslonu. Sedeži so delovali udobnejši kot pri ID.3 ali ID.4, kljub tovornemu delu, sicer pa za volanom ni večjih pretresov. Še vedno si želimo fizičnih stikal za klimatsko napravo in hitrejšo večopravilno enoto.

Obljubljajo do 425 električnih kilometrov

ID.buzz cargo naj bi bil predvsem idealen spremljevalec dostavljavcev v večjih mestih, kjer so središča zaprta za dostavnike s termičnimi motorji. Tovorni kombi poganja elektromotor s 150 kilovati, ki bo po podatkih tovarne v povprečju porabil 20,4 kilovatne ure na sto prevoženih kilometrov. Doseg naj bi znašal do 435 kilometrov, v realnosti pa okoli 20 odstotkov manj.

Nakladalni rob je od tal oddaljen 62,5 centimetra. | Foto: Gašper Pirman Nakladalni rob je od tal oddaljen 62,5 centimetra. Foto: Gašper Pirman

Volkswagen ID.buzz | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Zaradi bistveno manjšega pogonskega sklopa ni potrebe po dolgem pokrovu motorja, ID.buzz zato na prvi pogled deluje bistveno drugače od drugih kombijev. | Foto: Gašper Pirman Zaradi bistveno manjšega pogonskega sklopa ni potrebe po dolgem pokrovu motorja, ID.buzz zato na prvi pogled deluje bistveno drugače od drugih kombijev. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte