Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
26. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

3

Natisni članek

Tesla

Torek, 26. 3. 2019, 4.00

5 let

Prvi s pogumno odločitvijo: Z avtom nič več vsako leto na servis

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

3

Tesla X | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Kupec novega avtomobila ga je danes primoran vsako leto peljati na uradni servis, Tesla pa zdaj obiske servisov priporoča na kvečjemu dve leti in več. Električni avtomobil zaradi manjše kompleksnosti in drugačnega zaviranja zahteva manj vzdrževanja, zato pa tudi nižje stroške.

Avtomoto Brez dizla in bencina, to je avto preobrata za Slovence

Ena izmed pomembnih prednosti električnih avtomobilov je njihovo cenejše vzdrževanje, ki je povezano z manjšo kompleksnostjo motorja in pogona ter bistveno manj potrebe po mazalnih tekočinah. Električni avtomobil zaradi regenerativnega zaviranja tudi zavore obrablja precej počasneje od klasičnih avtomobilov.

Nižji prihodki od servisov danes ob pogledu v prihodnost skrbijo avtomobilske trgovce, saj so ti zanje pomemben vir prihodka. Ko smo se pred kratkim pogovarjali z Markom Škribo, direktorjem znamke Volkswagen v Sloveniji, je tudi zaradi manjšega obsega financiranja napovedal nujno preusmeritev v druge poslovne priložnosti.

Tesla X
Avtomoto Še upraviči sloves? Utrujeni Musk in Tesla v Sloveniji.

Tesla napoveduje manj pogoste obiske servisov

Tesla je kot edini (večji) proizvajalec, ki izdeluje le električne avtomobile in zato tudi od servisov bencinskih ali dizelskih vozil ne zasluži niti dolarja, zdaj prva napovedala pomembno spremembo. Lastniki tesel namreč svojih avtomobilov ne bodo več vozili na servis vsako leto, temveč vsaki dve leti.

Pri Tesli so sprva priporočali servisni pregled avtomobila vsako leto oziroma po 20 tisoč prevoženih kilometrih. Nato so ugotovili, da tako pogosti servisi niso potrebni, zato svojim voznikom svetujejo, naj se nanje preprosto naročijo po potrebi.  

Zdajšnja priporočila so takšna: menjava filtra v kabini avtomobila vsaki dve leti, menjava filtra za drobne delce (HEPA) vsaka tri leta, optika koles po 20 tisoč prevoženih kilometrih (odvisno tudi od načina vožnje), menjava zavorne tekočine vsaki dve leti, servis klimatske naprave vsaki dve leti za model S, vsaka štiri leta za model X in vsakih šest let za model 3.
Ne spreglejte