SiolNET. Avtomoto Novice
5,05

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Prvi s pogumno odločitvijo: Z avtom nič več vsako leto na servis

5,05

termometer

Tesla X
Foto: Gregor Pavšič

Kupec novega avtomobila ga je danes primoran vsako leto peljati na uradni servis, Tesla pa zdaj obiske servisov priporoča na kvečjemu dve leti in več. Električni avtomobil zaradi manjše kompleksnosti in drugačnega zaviranja zahteva manj vzdrževanja, zato pa tudi nižje stroške.

Hyundai kona electric Avtomoto Brez dizla in bencina, to je avto preobrata za Slovence

Ena izmed pomembnih prednosti električnih avtomobilov je njihovo cenejše vzdrževanje, ki je povezano z manjšo kompleksnostjo motorja in pogona ter bistveno manj potrebe po mazalnih tekočinah. Električni avtomobil zaradi regenerativnega zaviranja tudi zavore obrablja precej počasneje od klasičnih avtomobilov.

Nižji prihodki od servisov danes ob pogledu v prihodnost skrbijo avtomobilske trgovce, saj so ti zanje pomemben vir prihodka. Ko smo se pred kratkim pogovarjali z Markom Škribo, direktorjem znamke Volkswagen v Sloveniji, je tudi zaradi manjšega obsega financiranja napovedal nujno preusmeritev v druge poslovne priložnosti.

Tesla X Avtomoto Še upraviči sloves? Utrujeni Musk in Tesla v Sloveniji.

Tesla napoveduje manj pogoste obiske servisov

Tesla je kot edini (večji) proizvajalec, ki izdeluje le električne avtomobile in zato tudi od servisov bencinskih ali dizelskih vozil ne zasluži niti dolarja, zdaj prva napovedala pomembno spremembo. Lastniki tesel namreč svojih avtomobilov ne bodo več vozili na servis vsako leto, temveč vsaki dve leti.

Pri Tesli so sprva priporočali servisni pregled avtomobila vsako leto oziroma po 20 tisoč prevoženih kilometrih. Nato so ugotovili, da tako pogosti servisi niso potrebni, zato svojim voznikom svetujejo, naj se nanje preprosto naročijo po potrebi.  

Zdajšnja priporočila so takšna: menjava filtra v kabini avtomobila vsaki dve leti, menjava filtra za drobne delce (HEPA) vsaka tri leta, optika koles po 20 tisoč prevoženih kilometrih (odvisno tudi od načina vožnje), menjava zavorne tekočine vsaki dve leti, servis klimatske naprave vsaki dve leti za model S, vsaka štiri leta za model X in vsakih šest let za model 3.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Peter3 / 26.03.2019. ob 06:52 +6 0

  In s tem opravičujemo visoko nabavno ceno, ki je mimogrede še za okoli 7000 € višja, kot v Nemčiji. Trditev velja za vsa električna vozila.

  +6 0
 • Iztok / 26.03.2019. ob 08:51 +3 0

  Tudi sam čeprav nimam elektrišnega avtomobila ne rabim hodit na servise vsako leto. Zavore zdržijo 3 leta olje, olni filter in zračni filter menjam sam pa tudi zavore menjam sam. Torej je servis recimo na 4 leta ko se menja zobati jermen , napenjalec in vodna pumpa. Sicer bi tudi sam imel električni avtomobil vendar je zaenkrat zelo zelo precenjen poleg tega še vedno tudi zelo nefunkcijonalen sploh kar se tiče polnjenja, dosega pa tudi ni prostora v prtljažniku zaradi baterij.

  +3 0
 • Gr8_1 / 26.03.2019. ob 09:06 +2 0

  Govoriti na koli let se menja zavore (tudi način vožnje je faktor, meni zdržijo 80 tisoč kilometrov) ali filtre je nesmiselno, ker je odvisno od kilometrov. Nekateri delajo takšno kilometrino letno.

  +2 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin