Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
17. 2. 2016,
13.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Daimler Audi Opel Porsche Volkswagen Mercedes

Sreda, 17. 2. 2016, 13.40

6 let, 7 mesecev

Prvi mož Mercedesa kralj nemških menedžerjev: Afera VW zrušila ugled avtomobilske industrije

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ugled avtomobilske industrije v Nemčiji je močno načela Volkswagnova dizelska afera, a na prvem mestu menedžerjev je po raziskavi Manager Magazina prvi mož Mercedesa Dieter Zetsche.

Volkswagnova afera načela ugled avtomobilskih znamk v Nemčiji

Že ob lanskem izbruhu Volkswagnove afere s spornimi dizelskimi motorji so nemški gospodarstveniki in analitiki opozarjali, da bo imela afera tudi širok vpliv na ugled Nemčije kot gospodarske velesile in slogana "Made in Germany" v svetu. Raziskava nemške poslovne revije Manager Magazin (MM) to dokazuje: prvič v zadnjih 30 letih na vrhu znamk, ki izstopajo po odlični javni podobi, ni več avtomobilskega proizvajalca. Na samem vrhu je Miele, proizvajalec bele tehnike, avtomobilske znamke pa so za podjetji iz trgovinske panoge in industrije na tretjem mestu.

Na vrhu skupne lestvice zanesljivo Dieter Zetsche, prvi mož Mercedesa

Padec ugleda avtomobilskih znamk dokazuje tudi lestvica najuspešnejših nemških menedžerjev, ki jo je za MM naredil profesor Joachim Schwalbach z univerze Humboldt v Berlinu. Vprašali so 2.156 vodilnih menedžerjev različnih podjetij v Nemčiji in nato sešteli skupne točke. Nad mejo 800 točk sta se prebila le dva nemška menedžerja.

Na vrhu lestvice je predsednik Daimlerja Dieter Zetsche, med najboljšo deseterico pa ni več nobenega menedžerja avtomobilskega podjetja. Zetscheju je še najbližje Rupert Stadler, predsednik Audija, na 34. mestu.

Zetscheju sta najbližje menedžerja Fielmanna, družbe za prodajo očal, ki ima po Evropi skoraj 700 svojih prodajaln, in Boscha, svetovno znanega avtomobilskega dobavitelja ter proizvajalca elektronske opreme in bele tehnike.

Volkswagnu ugled padel iz prestižne družbe premium znamk

Padec ugleda in zaupanja javnosti je po raziskavi MM še posebej padel Volkswagnu. Ko je vodenje koncerna pred dobrimi devetimi leti prevzel Martin Winterkorn, je imel Volkswagen ugled doma na ravni znamk, kot sta Renault in Peugeot. Pred izbruhom afere se je Volkswagen v javnosti lahko meril tudi s premium znamkami, kot so Porsche, Audi in BMW.

Enako kot znamka je imel v javnosti velik ugled tudi predsednik koncerna največjega avtomobilskega proizvajalca v Evropi. Danes Nemci ime Winterkorna bolj kot s tehničnim napredkom povezujejo z afero, s priznano goljufijo in tudi z visoko pokojnino, ki jo bo prejemal po odstopu z mesta predsednika Volkswagna. Winterkorn se je komaj uvrstil med prvo petdeseterico menedžerjev.

Zaporedne stavke načele tudi ugled Lufthanse

Nemčija na drugi strani dobro sprejema menedžerje, ki so v podjetja prišli s programom prestrukturiranja in sanacije, a ugled znamke vpliva tudi na njihovo osebno javno podobo.

Tak je primer Matthiasa Müllerja, nekdaj prvega moža Porscheja in danes predsednika uprave Volkswagna, kot tudi novega predsednika Lufthanse Carstena Spohra. Tako kot ima Lufthansa v javnosti že manjši ugled kot na primer družba Air Berlin, kar je predvsem posledica kar 14 Lufthansinih stavk od pomladi leta 2014, je padel tudi ugled Spohra. Enako se je zgodilo Müllerju, ki je imel kot predsednik znamke Porsche približno 15 odstotkov večji javni ugled.

Ne spreglejte